Spații verzi din Arad abandonate și ignorate de administrație — episodul I

La o plimbare prin oraș se pot vedea ușor efectele deziluziilor vândute de politicienii care au condus și încă sunt la comanda Primăriei Arad. După ce recent am descris cum terenurile și curțile școlilor au rămas închise, în ciuda promisiunilor și „proiectelor-pilot” ale administrației publice, locuitorii mi-au transmis alte dovezi ale promisiunilor încălcate. Multe dintre mesaje sunt despre situația ecologică. Ceea ce arată că, în ciuda imaginii și retoricii PNL, preocuparea pentru spații verzi a Primăriei nu are bază reală, iar parcurile deja existente sunt fie abandonate fie ignorate.


Deși specialiștii au atras atenția încă de acum un deceniu că este nevoie de spații verzi în interiorul orașului, concentrația pe cursul Mureșului fiind o chestiune naturală și depășită de necesitățile unei zone urbane sufocate de automobile. Multe dintre aceste idei au fost incluse în așa-zisa Strategie Verde a Aradului, document rămas doar pe hârtie, din care numai achizițiile de tramvaie noi au fost demarate (realizate încă nu) — și asta după presiuni publice de la opoziția politică și poate și de la producător.

Asemeni jocului cu străzile pietonale, Primăria Arad efectiv se joacă, cu declarațiile și acțiunile, în ceea ce privește spațiile verzi. Încearcă, dincolo de prevederile legale, să denumească parc ceea ce NU este parc, să taie din spațiu verde ca să amenajeze spațiu verde, să cheltuie milioane de euro din bugetul local pentru a cumpăra un teren privat când are cel puțin trei alternative ieftine sau gratuite pentru a amenaja un parc nou. Numai ceea ce ar trebui să facă, nu face!

Spații verzi din cartiere lăsate de izbeliște până au devenit locuri vacante!

Cetățenii din cartierul Aurel Vlaicu nu au spațiul verde necesar pentru un trai decent. După demolarea Stadionului Strungu și ridicarea multor construcții în spațiul dintre blocurile ridicate înainte de 1989, aglomerarea urbană devine problematică. Soluția actualului primar este să amenajeze un spațiu la distanță foarte mare, pe un teren fost industrial. Între timp, micile spații verzi din cartier sunt lăsate de izbeliște, practic abandonate de administrația locală.

Un astfel de spațiu se află pe Aleea Predeal. Zona este și-așa la distanță considerabilă de artera intens circulată, însă exista o mică locație decentă pentru a petrece puțin timp liber în aer pentru locuitorii blocurilor din vecinătate. Acum, cu vegetație neîngrijită și zero mobilier urban, cele câteva zeci de metri pătrați arată potrivit pentru o nouă construcție sau parcare supra-etajată, nu? Dacă ar exista o variantă miniaturală a Lidl, cu siguranță Primăria Arad ar fi acordat deja autorizație pentru amenajarea unui container pe spațiul verde existent.

Incendiul garajelor din Vlaicu mi-a adus aminte de falsa imagine a „modernizării” prin Regenerare Urbană, existând multe zone în care garajele nesigure și „urâte” (după cum le descriu susținătorii primarului actual) încă sunt o realitate. Potrivit ISU Arad, „în nici un garaj nu se găseau autoturisme, ci doar diferite bunuri și deșeuri depozitate.” Dar despre această campanie de PR foarte scumpă, cu altă ocazie.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.