Terenurile și curțile școlilor din Arad rămân închise publicului

Începutul anului școlar aduce în prim plan o altă promisiune a administrației PNL încălcată. Ascunsă printre sertarele poveștilor electorale, ideea deschiderii terenurilor și curților școlilor venise din rândurile opoziției politice neprezentă până în 2020 în forul local. Dus până la stadiul de proiect-pilot, reprezentanții PNL au răsuflat liniștiți după ce au câștigat Primăria Arad și au așternut uitarea și peste această inițiativă care trebuia îmbunătățită și extinsă în tot municipiul.


Chiar dacă se prezintă de câteva luni drept un partid interesat să facă „Aradul Verde”, evidențele arată că PNL continuă politica de tăiere a copacilor și reducere a spațiilor verzi. Ideea deschiderii terenurilor și curților școlilor către tineri și nu numai, venită din partea USR în urmă cu 4 ani, a fost repede preluată de administrația locală. După ce partidul înființat de Nicușor Dan, prezentat ca alternativă principală la PSD, obținuse în Arad rezultate considerabile la finele anului 2016, administrația liberală s-a văzut nevoită să facă ceva pentru a nu pierde simpatia electoratului.

Proiectul nr. 183/2017 privind reglementarea accesului liber al elevilor în curțile și pe terenurile de sport din unitățile de învățământ preuniversitar de stat de pe raza municipiului Arad fusese inițiat de consilierilor locali municipali PNL – Boca Bogdan Vlad, Pistru Popa Geanina și Lucian Riviș Tipei. Dacă ultimii doi au devenit incompatibili cu vreo funcție publică, având fie o decizie a ANI fie o condamnare în justiție, primul a devenit administrator public al Municipiului Arad după alegerile 2020. De atunci însă nu a făcut nimic pentru a dezvolta și extinde ideea.

Așa numitul proiect-pilot a fost pus în aplicare prin HCLM 178 din 8 iunie 2017. La fel ca în toate orașele din România și în Arad există o deficiență în ceea ce privește spațiul destinat practicării sportului de masă și a locurilor de joacă pentru tineri.  Așadar, prin acest proiect dorim să facilităm accesul elevilor și al tinerilor la o infrastructură sportivă existentă care necesită costuri minime pentru a putea deveni funcțională, promovând astfel idealul <Minte sănătoasă în corp sănătos>”, spunea la acea vreme Boca.

La 4 ani distanță situația este deplorabilă. Nu doar că terenurile de sport nu sunt deschise publicului, ci nici spațiile nu au fost amenajate la standarde decente.

De unde și deducția că „proiectul” a fost doar unul electoral. În care PNL a obținut imaginea pe care o dorea înainte de votul din 2020 și apoi a așezat praful pe orice obiectiv în interesul arădenilor. Chiar dacă s-au alocat niște fonduri în acel an pentru cele 13 unități școlare (terenuri sau curți), administrația nici nu a extins proiectul și nici nu a instituționalizat demersul. În timp ce în București, reprezentanții USR PLUS din administrație au pus în aplicare același proiect dar la modul serios.

Acces doar pentru elevi

Gândită ca soluție la lipsa de spații verzi în municipiu, efectul a fost din start limitat doar la elevi. Începând cu data de 1 iulie 2017, era permis accesul liber al elevilor, „în vederea desfășurării unor activități de agrement în scop recreativ și sportiv în curțile și pe terenurile de sport”. În Regulament se preciza că elevul poate fi însoțit de un aparținător (părinte, frate major etc.), dacă acesta dorește supravegherea minorului. Însă acest aparținător nu avea dreptul de a participa sau de a interveni în desfășurarea activităților sportive.

Cu alte cuvinte, se suplimentau spațiile de practicare a mișcării, însă doar pentru elevii din Arad. Precum subliniau reprezentanții USR în trecut, „în oraşul nostru s-au făcut prea puţine pentru a stimula populaţia să facă mişcare şi să ducă o viaţă sănătoasă”, chiar s-au luat contra-măsuri prin demolarea mai multor stadioane și permiterea construcției în locul acestora a unor supermarket-uri și a unui centru comercial. Măsura privind deschiderea curților și terenurilor luată de administrația locală în 2017 nu avea să rezolve decât într-o mică măsură propriile distrugeri. Însă nici măcar aceasta nu a fost continuată ci abandonată după ce interesul public și presiunea electorală s-au disipat.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.