Opoziția politică din Arad a găsit surse de fonduri pentru achiziționarea Teatrului Vechi

O surpriză plăcută pentru iubitorii de cultură și arhitectură din Arad vine de la ultima ședință a CLM. În cadrul dezbaterilor privind rectificarea bugetară, un amendament inițiat de opoziția politică a obținut voturile necesare pentru a face posibilă obținerea pentru toți arădeni ai Teatrul Vechi, până acum respinsă de către administrație din motive de lipsă a fondurilor necesare achiziției.


Cu votul consilierilor USR PLUS, PSD și PMP, a fost aprobat un amendament la rectificarea bugetară, aflată pe ordinea de zi a ședinței la poziția cu numărul 19. Astfel s-au relocat cele 500.000 lei propuse de administrație pentru amplasarea unui brad artificial de Crăciun, proiect respins în cadrul aceleiași ședințe, și alți 750.000 lei din sumele disponibile pentru deszăpezirea orașului. Astfel, sunt create premisele pentru trecerea Teatrului Vechi în patrimoniul Aradului.

Conform declarațiilor autorilor amendamentului, redirecționarea banilor este destinată achiziției imobilului de pe strada Gheorghe Lazăr, un obiectiv cultural și arhitectonic respins de administrația PNL în primăvara acestui an. Președintele de ședință a anunțat, printr-un comunicat de presă trimis după finalizarea ședinței Consiliului, că au fost alocați banii necesari în bugetul local, fiind luate sume de la deszăpezire și iluminat, unde Primăria Arad ar fi exagerat cu alocările către firmele care se ocupă de aceste servicii.

Și se fac fix un milion două sute de mii lei sumă care ar fi suficientă pentru achiziția legendarului imobil și redarea sa în patrimoniul Aradului. Teatrul Vechi trebuie să rămână al arădenilor, nu să cadă pe mâinile unor rechini imobiliari

Ilie Cheșa (PSD), consilier municipal

Clădirea istorică din Arad a fost construită în stil baroc și ridicată între anii 1816-1817, la inițiativa comerciantului de origine vieneză Iacob Hirschl. Este considerată cel mai edificiu de teatru permanent din România. Pe parcursul anilor, clădirea s-a degradat, iar autoritățile locale nu au arătat niciun interes pentru păstrarea și valorificarea acestui monument arhitectonic.

La începutul anului, administrația locală a decis că nu dorește să cumpere imobilul, pus la vânzare de către proprietari. Ci în mod ciudat a anunțat, prin vocea primarului în funcție, că va sprijini un nou proprietar dispus să pună la punct clădirea. Opoziția a argumentat că este posibilă achiziționarea Teatrului Vechi de către Municipiul Arad, pentru că acesta poate rămâne în circuitul cultural și turistic al orașului. Când Primăria Arad a anunțat că nu sunt fonduri pentru achiziție, USR PLUS a inițiat un proces de strângere de fonduri în acest sens.

Ilustrație: Emma Lewisillu

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.