Aproape 333.000 $ plătiți de Exxon către 6 senatori din SUA ai Partidului Democrat

Scandalul influențării membrilor legislativului SUA de către corporația petrolieră Exxon Mobil continuă cu noi dezvăluiri. Conform unei investigații ai unei organizații neguvernamentală și verificări realizate de jurnaliștii de la Huffpost, compania ar fi plătit de-a lungul timpului, prin diverse metode, aproape 330.000 dolari către 6 senatori ai Partidului Democrat, formațiune politică ce conduce în prezent guvernul Statelor Unite ale Americii.


Grupul de advocacy Oil Change din SUA a condus o investigație privind legislatorii democrați care ar fi primit pe parcursul timpului susținerea Exxon Mobil. Huffpost a revizuit analiza și a descoperit că 6 senatori democrați, menționați în interviul sub acoperire făcut de Greenpeace, ar fi primit fonduri de la gigantul energetic.

Mark Kelly (Arizona), Maggie Hassan (NH), Joe Manchin (W.Va.), Chris Coons (Delaware), Kyrsten Sinema (Arizona) și Jon Tester (Montana) au primit un total de aproape 333.000 de dolari de la lobbyiști, comitete de acțiune politică și firme de lobby afiliate cu Exxon în ultimul deceniu.

Exxon a angajat aceste firme și lobbyiști pentru că ei au contribuit cu sute de mii de dolari către politicienii democrați, atât înainte, cât și după ce au fost angajați de Exxon.

Collin Rees, Oil Change U.S.

Autorii investigației au subliniat că această investigație arată mai degrabă decât banii în sine modul în care lobbyiștii Exxon au petrecut decenii susținând pe cei 6 politicieni pentru a se poziționa bine în Congres, ca în final aceștia să poată face lucruri precum protejarea subvențiilor către combustibilii fosili și reducerea pachetelor de infrastructură regenerabilă.

În investigația sub acoperire a Greenpeace a mai fost dezvăluită și strategia desfășurată de către lobbyiștii Exxon care ținteau din Partidul Democrat pe politicienii mai moderați. Dincolo de căutarea unor senatori cu înclinații de centru decât de dreapta, s-a aflat și că erau căutați cei care vor candida pentru o realegere în anul 2022.

Senatorii se apără precizând că acele contribuții menționate de presă în analiză că sunt înșelătoare dacă ar fi puse pe seama Exxon Mobil, iar deciziile în Senat au fost luat dintr-un singur considerent: ce este mai bun pentru cetățenii pe care îi reprezintă.

Foto: Karolina Grabowska

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.