Gigantul petrolier Exxon, dezvăluit că luptă împotriva planurilor ecologice și dovezilor științifice ale schimbării climei

Un lobbyist al Exxon a dezvăluit unui reporter sub acoperire cum compania a lucrat pentru a slăbi aspectele cheie ale inițiativei președintelui Joe Biden privind schimbările climatice. Greenpeace l-a surprins pe lobbyist într-un interviu inventat recunoscând că pentru a-și proteja investițiile în combustibilii fosili gigantul internațional din domeniul energetic a luptat agresiv tip de ani întregi împotriva dovezilor științifice privind schimbarea climei prin așa-numitele „grupuri din umbră”.


Înregistrările video făcute de Greenpeace în cadrul proiectului de investigații Unearthed îl arată pe Keith McCoy, directorul principal al relațiilor cu guvernanții la Exxon Mobil în din Washington DC, vorbind despre strategiile de lobby ale companiei împotriva măsurilor de combatere a schimbării climei. Investigația desfășurată de ecologiști și preluată de presa internațională expune cum reprezentantul companiei a fost păcălit de activiștii care s-au prezentat drept recrutori.

McCoy a fost surprins în interviu, prin intermediul platformei Zoom, declarând că Exxon sprijină public o taxă pe carbon, deoarece planul de reducere a schimbărilor climatice nu va obține niciodată suficient sprijin politic pentru a fi adoptat, subliniază Reuters. Lobbyistul își argumentează punctul de vedere cu faptul că deține susținerea mai multor parlamentari.

Influențe ale Exxon în Partidul Democrat și miliardele făcute în timpul administrației Trump

În timpul interviului McCoy a declarat că vorbește săptămânal cu influentul senator democrat Joe Manchin dar și cu alți 10 parlamentari pentru ca Exxon să-și atingă scopurile financiare, cum ar fi regulile care limitează emisiile de gaze cu efect de seră și taxele pentru companiile petroliere. Slăbirea elementelor climatice ale planului de infrastructură inițiat de președintele Biden, după discuții bipartizane, indică un adevăr în informațiile descoperite.

Un al doilea lobbyist, Dan Easley, care a părăsit compania în ianuarie, a râs când a fost întrebat de reporterii sub acoperire dacă compania a obținut multe victorii politice în timpul administrației Trump. Easley a declarat că pentru Exxon câștigurile sunt atât de multe încât ar fi dificilă clasificarea lor, cea mai mare victorie a fost reducerea impozitului pe profit, care a valorat miliarde pentru Exxon.

Darren Woods, președintele și directorul executiv al Exxon Mobil, a condamnat profund comentariile făcute de McCoy și și-a cerut scuze public pentru acestea.

Grafica: Emily Buchanan

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.online

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.