Discuțiile despre pardoselile de cauciuc în locurile de joacă din municipiul Arad (STENOGRAMA)

Discuțiile privind amenajarea locurilor de joacă cu pavaj corespunzător au rămas -încă- la nivel de discuție. Fără un proiect de buget local care să dezvăluie faptul dacă aceste pardoseli sunt incluse sau nu în exercițiul financiar din 2021, cetățenii pot întreba și primi răspunsuri din partea administrației locale, însă fără vreun rezultat concret.


În așteptarea lucrurilor mai concrete, cum este proiectul de buget pentru anul 2021, cetățenilor le rămâne să analizeze… discuții. Mai exact, discuțiile din ședința de anul trecut a Consiliului Local Municipal, când proiectul ce presupune cheltuirea a 10 milioane de lei a fost dezbătut pe larg de către primar și consilierii municipali.

Dinspre opoziție au venit aprecieri legate de preocuparea adminsitrației pentru starea degradată a locurilor de joacă din oraș, însă suma echivalentă cu 2 milioane EURO care urmează a fi investită din bugetul local, ar fi cam mare.

Reprezentanții PSD spuneau că ar putea fi modernizate 2-3 parcuri mari din oraș, inclusiv prin includerea de spații de joacă pentru copiii cu dizabilități. Cei de la USR PLUS s-au pronunțat și chiar au inițiat în acea perioadă un proiect de hotărâre privind instalarea în parcurile din oraș a minim 5 leagăne special adaptate pentru copiii cu dizabilități.

În stenograma ședinței din 25 iunie 2020 aflăm concret ce au precizat primarul dar și consilierii municipali.

29. Proiect de hotărâre nr. 230/2020 cu privire la aprobarea documentației tehnico-economice și a indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiție SF „Amenajare pardoseli de cauciuc la locurile de joacă din Municipiul Arad” - inițiativa primarului

Dl. Szabo M (UDMR): Supun la vot. Cine este pentru?

Dl. Lupaș M (independent): La fel, acest proiect îl consider cu o valoare foarte mare și, din punctul meu de vedere, ascunde ceva. Să faci anumite locuri de joacă pentru copii este un lucru extraordinar, mai ales pe zona de centru, parcul de lângă Primărie și, mă rog, și altele, dar să faci un proiect pentru 70 de locații, unde se alocă peste 10 milioane de lei, undeva la 2 milioane de euro, cred că este nechibzuit. Eu am analizat profund și poate nu este o chestiune prioritară, în momentul de față. Dacă vorbim de 10, 15, 20 de locații, care sunt importante, da. Mulțumesc.

Dl. Bibarț C (PNL): Și eu. Pot fi de acord cu ce ați spus. Dar când faci un studiu, îl faci pentru toate și când bugetezi, bugetezi cum ați spus dumneavoastră. Anul acesta, pentru 10, vezi cum se comportă în timp, este cerere mai mare, nu e, dar asta ar însemna să iei studiul de fezabilitate și pentru celelalte. Le-ai făcut pachet o dată, și bugetarea și executarea, pe următorii ani, cum îți permite buzunarul. Mulțumesc.

Dl. Buruc C (PSD): Să înțeleg că din acest proiect nu este bugetat nimic pentru anul acesta, da? Pentru anul viitor cât la sută din proiect se bugetează?

Dl. Bibarț C (PNL):Vă dau răspunsul anul viitor! Funcție de cum va evolua economia României.

Dl. Lupaș M (independent):Eu aș întreba altceva...

Dl. Bibarț C (PNL): Bun. Propuneți să-l bugetăm anul acesta? Care este propunerea?

Dl. Buruc C (PSD): Dacă l-ați trecut aici la ordinea de zi pe aceasta ședință, înseamnă că se poate…

Dl. Bibarț C (PNL): Da. Dar n-a spus nimeni că nu se poate. Când faceți o casă, anul acesta plătiți proiectul, anul viitor, poate, faceți fundația.. păi, exact asta facem și noi – o singură dată!

Dl. Szabo M (UDMR): Domnul Lupaș?

Dl. Lupaș M (independent): Poate este un element care nouă ne scapă și aș întreba serviciul de specialitate, ca viziune și perspectivă, pe câți ani este proiectul? Poate nu știm, a fost prins în proiect, poate pe trei, pe patru ani, atunci este altceva. Există un raport de eșalonare a banilor bugetați pe anumite sume într-un interval de timp, lipsește timpul: 2, 3, 4, 5 ani ?

Dl. Bibarț C (PNL): Fezabilitatea hotărăște dacă este fezabil sau nu. Bugetarea și alocarea multianuală o stabilește onor Consiliul Local în fiecare an, prin vot. Cred că numai cine nu vrea, nu pricepe. Haideți să votăm!

Dl. Szabo M: Supun la vot punctul 29. Cine este pentru? Unanimitate – 22 consilieri prezenți. S-a adoptat Hotărârea nr. 266 a Consiliului Local al Municipiului Arad.

Dl. Buruc C (PSD): Aș vrea să-l vedem pe bugetul de anul viitor acest proiect!

Dl. Bibarț C (PNL): L-ați votat sau nu l-ați votat?

Dl. Buruc C (PSD): Da. Dacă este vorba de spațiile de joacă pentru copii, da! Dar să se facă, nu să plătim numai studii!

Dl. Bibarț C (PNL): Ok!

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.