Săptămâna dintre ani în cultura din Arad: reluarea spectacolelor cu public și impasul evaluării managerului Filarmonicii

În tradiționalul concert de Anul Nou – organizat pentru prima oară fără public – dirijorul Riccardo Muti a transmis, din Sala de Aur de la Musikverein Viena, un mesaj către conducătorii din toată lumea. „Considerați cultura ca un element de primă importanță pentru a avea o societate mai bună”, spunea acesta în 1 ianuarie, transmis prin televizor pretutindeni, dar mai ales în România prin intermediul postului național TVR. În acest timp, în Arad, fără să aibă vreo contribuție din partea autorităților, spectacolele se pot relua cu un public limitat datorită scăderii numărului de infectări cu coronavirus în ultimele două săptămâni.

Înainte ca vestea ieșirii din scenariul roșu și intrarea în cel galben a municipiului, o altă veste a bucurat și întristat deopotrivă oamenii de cultură din Arad. Deși fusese respins deja o dată, administrația locală a insistat cu aprobarea, punând din nou pe ordinea de zi a ședinței CLM din 28 decembrie 2020, evaluarea managementului Filarmonicii Arad din anii 2018 – 2019 – 2020. Consilierii municipali nu au abandonat în fața presiunilor și și-au menținut poziția nefavorabilă managerului Doru Orban în fruntea uneia din instituțiile de cultură simbol a orașului.

Majoritatea consilierilor municipali nu doresc continuarea managementului lui Orban în fruntea Filarmonicii Arad.

Proiectul de hotărâre nr. 469/2020 privind aprobarea rezultatului evaluării finale a managementului la Filarmonica Arad, iniţiativa primarului Călin Bibarț, a primit doar 8 voturi favorabile, ceea ce părea a fi majoritate în jurul PNL obținând în problematica Filarmonicii doar sprijinul UDMR.

Ceilalți 11 consilieri prezenți în CLM la momentul votului (de la USR-PLUS, PSD şi PMP) s-au abținut de la a aproba rezultatul evaluării activității pentru perioada 2018-2020 a lui Doru Orban, punând astfel la îndoială nota de 9,68 oferită acestuia de Comisia de evaluare, având în vedere numeroasele nereguli din Filarmonica Arad dezvăluite doar în ultimul an.

Primăria Arad insistă cu aprobarea evaluării, trimițând la legislația care nu prevede astfel de cazuri în care Consiliile Locale nu aprobă.

Persoane din subordinea administrației locale, care au fost prezente și în comisia de evaluare, au precizat că nota s-a obținut pe criteriile stabilite de legislație şi că nu se poate interveni asupra lor. Cu alte cuvinte, nu CLM ar stabili și dacă se dorește ca acesta să nu mai continue în fruntea instituției de cultură, Doru Orban ar trebui să primească o notă mică în cadrul comisiei de evaluare.

Impasul evaluării se datorează faptului că cei numiți în Comisia de evaluare sunt persoane agreate de Primăria Arad, care la rândul ei îl agreează pe Doru Orban la Filarmonică, iar ca atare Consiliul Local Municipal nu poate să schimbe finalitatea evaluării decât operând în cuprinsul comisiei respective.

În caz contrar, sprijinit și de Codul Administrativ legiferat în ultimii ani, administrația locală va supune votului de câte ori dorește evaluarea managerului Filarmonicii, chiar dacă aceasta nu obține voturile necesare aprobării în rândul consilierilor municipali.

Reluarea spectacolelor cu public

Decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în primele zile ale anului a decis, în baza datelor DSP Arad, că municipiul trece în scenariul galben pentru perioada 2 – 15 ianuarie 2021. Având în vedere incidența cumulată a cazurilor înregistrate în ultimele două săptămâni scăzând la 1,94 cazuri/mia de locuitori, decizia anterioară a Comitetului Local pentru Situații de Urgență al municipiului nu mai are aplicabilitate. Astfel, activitatea cu sau fără public în sălile de spectacol se reia, iar insistența primarului privind trimiterea în șomaj tehnic al artiștilor rămâne fără obiect.

Filarmonica Arad organizează concerte pe 7 și 8 ianuarie, de la ora 19:00, punând la dispoziția spectatorilor 30% dintre locurile din sală, adică 144 de locuri, respectând măsurile și regulile de prevenire a răspândirii Covid-19. Intrarea și ieșirea se va face pe culoare separate, delimitate, fără a staționa pe hol.

Persoanele care refuză să le fie verificată temperatura și cele care nu poartă mască la intrare și pe întreaga durată a evenimentelor, NU vor avea acces în locație.

Duminică, 10 ianuarie, ora   19:00 – „Carmen Vlaga vorbește cu tine” – un spectacol bazat pe textul ,,Întoarcerea de acasă”  de Ștefan Caraman

Joi, 14 ianuarie, ora 19:00 – „Școala și familia”, scenariu după I.L.Caragiale – PREMIERĂ

Sâmbătă, 16 ianuarie, ora 19:00 – „Terapie de grup”, de Bolba Tamás, Szente Vajk și Galambos Attila

Duminică, 17 ianuarie, ora 19:00 – „Terapie de grup”, de Bolba Tamás, Szente Vajk și Galambos Attila

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.