CJ Arad nu mai cheltuie 110.000 euro pe proiectoare. Propunerea USR-PLUS l-a răzgândit pe președintele Cionca

Consiliul Județean Arad a propus, în ultima rectificare aplicată excedentului bugetar, alocarea a 110.000 de euro pentru achiziția de proiectoare destinate complexului Muzeal Arad. Echipa de consilieri ai USR-PLUS a propus un ademanet de reducere drastică a sumei către un proiect pilot și folosirea restului de bani publici pentru ceva mai util în timpurile de criză sanitară și economică prin care încă trecem. Propunerea l-a făcut pe președintele Cionca să se răzgândească, iar un alt amendament similar, venit din partea majorității politice, a trecut de votul consilierilor, astfel încât sumele de bani au fost redirecționate către domeniul de sănătate.

Hotărârea Consiliului Județean Arad nr.38 din data de 31.01.2020 privind aprobarea utilizării excedentului bugetar al anilor precedenți pentru finanțarea cheltuielilor secțiunii de dezvoltare în anul 2020 a fost modificată în ultima ședință a CJ Arad. Printre alte prevederi, conducerea instituției propusese aprobarea alocării sumei de 524.000 lei Complexului Muzeal Arad pentru realizarea următoarelor obiective de investiții:

  • Rama tablou Înmormântarea lui Cristos cu suma de 20.000 lei;
  • Echipament pentru redare Proiecție mapare computer- animație 3D grafică computerizată, tablou ”Matei Corvinul primind însemnele regale” – autor Liezen-Mayer Sandor cu suma de 536.000 lei;
  • se realocă suma de 30.000 lei de la obiectivul de investiții Sistem de alarmă antierfacție/antiincendiu – Palat Cultural – P-ța G. Enescu nr.1;
  • se realocă suma de 2.000 lei de la obiectivul de investiții DALI Reabilitare Săli expoziționale etaj I Tronson Nord – Consiliul Județean – Complexul Muzeal Arad.

De departe „Echipamentul pentru redare proiecție constituie o sumă foarte mare, care în opinia consilierilor județeni USR-PLUS nu este oportună în acest moment. Aceștia subliniază faptul că în anul în care sistemul sanitar arădean a apelat la donații pentru cumpărarea de echipament medical și pentru analize PCR, jumătate de milion de lei din bani publici trebuie investiți mai strategic.

Cu o astfel de sumă se pot achiziționa numeroase echipamente medicale, se poate renova o grădiniță sau dota un centru de permanență

Propunerea USR-PLUS de implementare a unui proiect similar tip-pilot, la o valoare mult mai mică, de doar 5.000 euro, mai potrivit în contextul actual de criză, nu a mai ajuns la vot deoarece un alt amendament, similar, a venit din partea majorității politice. Președintele CJA, Iustin Cionca, a explicat că într-adevăr sumele pot fi folosite în alte domenii prioritare, fiind de fapt de acord cu argumentele celor de la USR-PLUS, chiar dacă nu s-a pronunțat în acest sens.

Prin urmare suma de 110.000 euro din excedentul bugetar prevăzuți inițial de Consiliul Județean Arad către achiziția unor proiectoare vor fi, până la urmă, cheltuiți în domeniul sanitar local, acolo unde este încă nevoie de investiții serioase.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.