PUG-ul Aradului disponibil în variantă electronică mulțumită USR

De aproape două decenii Planul Urbanistic General al municipiului Arad nu a mai fost actualizat. Mai mult decât atât, lipsa de muncă a administrației PNL este dublată de lipsa de transparență, documentul necesar de arhitecți, urbaniști și proiectanții nefiind disponibil pe website-ul Primăriei Arad. Reprezentanții USR au acționat și au făcut disponibil documentul de sute de pagini prin intermediul serviciilor Google.


Există trei documente importante pentru un oraș: Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU), Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) și Planul Urbanistic General (PUG). Cel din urmă este de departe cel mai solicitat pentru că pe baza lui se construiește în oraș. PUG-ul este documentul de care au nevoie toți arhitecții, proiectanții și urbaniștii care planifică orice bloc, casă, stradă sau gură de canal din oraș.

Acesta este motivul principal pentru care orice administrație căreia îi pasă de orașul ei și de locuitorii din el ar trebui să pună la dispoziția tuturor, transparent, fără costuri și fără restricții, cel mai folosit document de planificare urbanistică al unui oraș. Al oricărui oraș altul decât Aradul, deoarece PUG-ul nu este disponibil oricând celor care au nevoie de el, nu poate fi consultat online și, ca atare, nu poate fi folosit de specialiștii care au nevoie de el zi de zi.

Au trecut 17 ani de când vechiul P.U.G nu a mai fost actualizat. Coincidență sau nu, atâta timp a trecut și de când a fost ales Gheorghe Falcă primar al Aradului. Lipsa unui Plan Urbanistic General actualizat crează nevoia intervențiilor urbanistice bazate pe Planuri Urbanistice Zonale (PUZ).

Dorian Curcanu (USR), consilier local municipal

Reprezentanții USR mai subliniază că situația Aradului este paradoxală: PUG-ul, care e “vederea de ansamblu”, e vechi de 17 ani, dar planurile pe zone restrânse, PUZ-urile, trebuie să țină cont de standarde urbanistice și contructive actuale! În plus, lipsa aducerii la zi a PUG-ului implică mai multe PUZ-uri decât ar fi în mod normal necesar, acesta fiind și un rezultat scontat de administrația PNL: PUZ-uri multe făcute de «cine trebuie», în lipsa unui PUG actual și transparent.

La cererea consilierilor locali municipali ai USR, documentul de 800 de pagini a fost pus la dispoziție acestora, fără ca el să fie însă prezent și pe site-ul Primăriei, așa cum ar cere minimele standarde de transparență și digitalizare. Până când Primăria Arad crează o secțiune separată referitoare la P.U.G, care să conțină toate documentele necesare informării atât a specialiștilor, cât și cetățenilor interesați, documentația poate fi accesată la ACEST LINK, pus la dispoziție de către USR Arad.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.