[PRESA sub LUPĂ] Infiltrațiile Puterii locale din Arad

La fel ca re-amenajatul stadion Francisc Neuman, crăpăturile construcției politice care conduce orașul din 2004 până în prezent sunt vizibile pentru cei care doresc să le vadă. La fel ca apa, și infiltrațiile Puterii locale sunt vizibile, mai mult decât oriunde altundeva, în presa locală. Și mai ales acum, când dominația de decenii a PDL-PNL este pusă la îndoială de către USR-PLUS.

A menține puterea timp de 15-20 ani așa cum a făcut-o PNL-ul actual în Arad este un demers complex, ce necesită o perspectivă mai largă decât convingerea politică la fiecare 4 ani a unui electorat în continuă micșorare. Mai ales că apar constant noi pretendenți (partide și candidați) la conducerea Primăriei și a Consiliului Local Municipal.

Un punct esențial l-a presupus scrutinul din 2012 pentru care a fost nevoie de o răsturnare completă a sistemului de vot de după 1989, o răsturnre legislativă în alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin. Demers care trebuie spus că a fost susținut de așa-zisa opoziție a PDL de la acea vreme, parlamentarii PSD din Arad votând pentru menținerea sistemului atât în 2015 după ce au avut majoritatea decizională cât și în 2019-2020 când se vehicula revenirea la sistemul democratic pentru două tururi.

Candidatul „civic” care dialoghează cu Guvernul PNL

Dincolo de legislație însă, așa-zisa presă este folosită pentru a manipula opinia publică, nu doar în sensul aprecierii Puterii locale sau atacarea pretendenților și discreditarea lor, ci și în construirea unor așa-zsiși candidați agreați. Și nu doar prin reprezentanți ai tinerei generații de jurnaliști angajați ai politicienilor PNL (fie din Parlamentul European sau din cel național), ci și prin articole aparent civice.

Chiar dacă cel pe care acum insistă JurnalArădean/ARADON a fost atât candidatul pentru Primăria Arad al PSD în 2106 cât și al PLUS pentru o scurtă perioadă înainte să-și dea demisia din partid după ce nu obținuse susținerea Alianței cu USR, după pierderea dezastruoasă în recentele alegeri înregistrată de Samuel Caba (deși fusese promovat încontinuu de aceeași presă) se pare că este nevoie de un nou candidat „civic” pentru viitoarele alegeri.

Minciuni directe și manipulări împotriva USR-PLUS

După ce s-a pus la dospit un candidat, se „lucrează” la temelia alternativei la PNL. Ceea ce este în prezent reprezentată de USR-PLUS, care s-a situat la o diferență de aproximativ 3.000 de voturi pentru a câștiga Primăria Arad la alegerile din 27 septembrie. Cu un sondaj IMAS – Europa FM din perioada 7 – 28 octombrie care îi plasează în creștere cu 3 procente la nivel național pe când pe PNL în scădere cu 2, Puterea liberală începe să îi discrediteze în mod direct. Mai ales că încă nu sunt decise lucrurile în ceea ce privește desemnarea viceprimarilor în municipiu. Nu ar fi de mirare să vedem, cât mai curând, o scrisoare deschisă sau o petiție semnată de „dizidenți” USR-PLUS, prin care se cere alianța cu PNL sau demisia unor lideri ai filialei. Până atunci, Arq, website-ul deputatului Glad Varga (PNL) prezent la datorie cu o minciună directă.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.