Temperaturi extrem de ridicate în Siberia, la marginea Cercului Arctic

Zilele acestea, Siberia înregistrează temeperaturi extrem de calde pentru această zonă. Oamenii de știință trag semnale de alarmă privind valorile înregistrate în apropierea Cercului Arctic. Ca urmare a lunilor de căldură mult peste normal au dus la topirea permafrostului (ce au dus la accidente de poluare cu petrol), dar și incendii.

Pe 20 iunie, orașul siberian Verkhoyansk, a înregistrat o temperatură de 38 grade Celsius, cel mai ridicat nivel documentat vreodată de când au început înregistrările în zonă în anul 1885. Regiunea are în mod normal temperaturi la jumătatea celei observate în acest sfârșit de săptămână. Duminică, 21 iunie, termometrele au indicat 35,2 grade Celsius. Ținând cont de faptul că temperatura medie în luna iunie este de 20 de grade, oamenii de știință au îngrijorări privind schimbarea climatică și viitorul zonei.

Pentru oameni care locuiesc în alte zone din emisfera nordică, temperaturile poate nu par extreme. Însă orașul Verkhoyansk, situat la 67,5 grade latitudine nordică se află la marginea Cercului Polar Arctic care începe la 66,5 grade. În timpul iernii această locație de 1.300 de locuitori a înregistrat și temperaturi de -50 grade Celsius.

Imagine: Modis/NEO/Nasa

  1. Pingback: Pădurile din Siberia în flăcări – Independentul
  2. Pingback: Datele disponibile indică anul 2020 drept cel mai cald de până acum – Independentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.online

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.