16 mai 1944 – Ziua Rezistenței Romilor

Data de 16 mai 1944 reprezintă ziua în care romii închiși în lagărul de concentrare de la Auschwitz-Birkenau, din Polonia, s-au opus exterminării finale și s-au luptat până în ultima clipă, cu bâte și pietre, pentru dreptul lor la viață și la umanitate. În amintirea acelei acțiuni, în fiecare an, pe 16 mai, se celebrează Ziua Rezistenței Romilor.

Din păcate, nu au făcut decât să-și amâne moartea cu câteva luni, pentru că în noaptea de 2 spre 3 august, naziștii au revenit omorându-i pe toți cei din Zigeunerlager. Ca urmare a acțiunilor de exterminare a romilor din Europa, derulate de către Germania nazistă și aliații săi de la acea vreme, numărul victimelor este estimat între 200.000 și 500.000, însă cifra reală poate fi mai mare.

Deși am îndurat secole de opresiune, rezistența noastră de-a lungul timpului ne face să ne simțim supraviețuitori și nu victime.

Ziua Internațională a Rezistenței Romilor este celebrată ca o contraforță la retorica și acțiunile din ce în ce mai violente împotriva romilor: în această zi, narațiunea noastră e alta, una a rezistenței, a puterii și a rezilienței, care pune demnitatea noastră în lumină și arată că o ființă umană nu poate fi deposedată de umanitatea sa. Dincolo de abuzurile din partea autorităților și de retorica urii din societate și mass-media, simpla noastră existență în fața unei istorii atât de crude, ne amintește de puterea pe care o avem, de a lupta și de a rezista.

imagine: cu ocazia acestei zile, asociația E-Romnja, împreună cu organizația Phiren Amenca, a lanast cu această ocazie Campania „Vocile Rezistenței”, unde invită tinerii romi și tinerele rome să își împărtășească poveștile de rezistență, ca parte a proiectului Roma Youth Voice.

  1. Pingback: Holocaustul Romilor – Independentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.online

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.