Jumbo-Visma obține și titlul din Vuelta: Sepp Kuss pleacă acasă cu tricoul roșu

Titlul celei de-a 78-a ediție a Vuelta este obținut de Jumbo-Visma, completând sezonul puternic pe care echipa l-a avut, după victoria lui Primoz Roglic în Giro, precum și cea a lui Jonas Vingegaard în Turul Franței. Sepp Kuss este al doilea american din istorie care câștigă turul Spaniei la ciclism, după Chris Horner în 2011.


Miza ultimei etape era sprintul final, tricourile distinctive fiind cunoscute deja și clasamentele fiind destul de mult stabilite. Ziua pornită de la Hipodromul din capitala Spaniei și terminată pe Paisaje de la Luz a reprezentat un spectacol oferit de o evadare foarte aproape urmărită de pluton, existând mai puțin fast decât la celelalte mari tururi.

Purtătorul tricoului verde a fost vigilent și l-a urmărit pe unul din ceilalți favoriți la sprint, Remco Evenepoel, atunci când acesta s-a distanțat de pluton pentru a prinde evadarea pe circuitul din Madrid. Din păcate pentru belgian, ultimul kilometru a fost crucial, iar atacul pornit de Evenepoel cu 600m înainte de finiș a fost deschis prea devreme, astfel încât Kaden Groves a folosit pe purtătorul tricoului cu buline drept lansator în tentativa sa reușită de e obține victoria. Podiumul zilei a fost completat de Filippo Ganna și Nico Denz.

Tricourile distinctive

Tricoul alb a fost adjudecat de către Juan Ayuso, echipa UAE obținând acest tip de tricou în toate cele 3 mari tururi din Europa în acest sezon. Premiul pentru cel mai tânăr ciclist este recompensat cu 11.000 euro.

Tricoul verde, pe puncte, a fost câștigat (cu 315 puncte), de către Kaden Groves. Astfel, rutierul obține nu doar victoria într-o etapă (premiată cu 11.000 euro) pentru Bahrain Victorious ci este și primul australian care câștigă tricoul verde în Vuelta.

Tricoul de cel mai bun cățărător (premiat cu 13.000 euro) a fost adjudecat de către Remco Evenepoel, rutierul belgian de 23 de ani concentrându-se pe acest tricou după ce șansele sale la titlu în Spania nu mai păreau prea mari.

Tricoul roșu (premiat cu 150.000 euro), a fost păstrat de Kuss pentru 14 zile în această ediție a turului, chiar și atunci când părea că cei doi coechipieri ai săi, Roglic și Vingegaard, i-l vor fura. Americanul a declarat că această etapă a fost probabil una din etapele în care a suferit cel mai mult deoarece a trebuit să țină pasul cu sprinterii care au insistat să mărească viteza în ultima zi din Vuelta 2023.

Sepp a mărturisit că se simte mândru și onorat că este pe podium alături de câștigătorul Giro și câștigătorul Tour de France, cu care a colaborat în eforturile nu doar din Vuelta dar și în celelalte mari tururi. Sepp, care trăiește în Andora, a mulțumit fanilor și publicului într-o spaniolă fluentă.

Victorie pe linie pentru Jumbo-Visma

Jumbo-Visma a arătat cât de puternică este. La un moment dat în ultima săptămână cele 3 mari nume păreau că se luptă între ei pentru tricoul roșu deși declarațiile coechipierilor cliști dar și al mass-media erau în favoarea succesului americanului. Podiumul final a fost ocupat pe deplin de către cicliștii Jumbo-Visma! Fostul câștigător al Vuelta și actual campion în Il Giro, Primoz Roglic, pe locul trei, Jonas Vingegaard, câștigător al Tour de France, s-a plasat pe doi.

Jumbo-Visma a obținut nu doar cele trei titluri în marile tururi din acest sezon ci și prima poziție în clasamentul pe echipe, întreaga echipă de rutieri și cei 4 directori sportivi urcând pe scenă pentru a se bucura de victoria deplină. Directorul M. Reef a declarat că este foarte emoționat și bucuros cum au lucrat ca echipă, staff-ul, toată lumea a făcut posibilă această victorie, precizând că „uneori trebuie să visezi grandios ca să câștigi grandios!”

Precum în multe alte tururi, retragerea din carieră a fost a lui Luis Leon Sanchez, în vârstă de 39 de ani, mulțumind întregii familiei care l-au susținut de la bun început în acest frumos parcurs profesional. Portugalia este anunțată a fi gazda startul ediției din 2024 al turul Spaniei de la ciclism.

Foto: Eurosport / GCN

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.