Conversaţii atemporale, prin concerte, între George Enescu şi compozitorii contemporani cu acesta

Opt concerte menite să celebreze relaţia lui George Enescu cu alţi compozitori contemporani cu acesta sunt programate, la Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României din Bucureşti, în perioada desfăşurării Festivalului Internaţional George Enescu.


Festivalul Internaţional George Enescu este unul dintre cele mai importante evenimente de muzică clasică la nivel internaţional, organizat începând cu 1958. Cea de-a 26-a ediţie a festivalului are loc între 27 august şi 24 septembrie, iar tema ediţiei este „Generozitate prin muzică”. Programul festivalului include peste 3.500 dintre cei mai renumiţi artişti ai lumii, peste 40 de orchestre din 16 ţări, lucrări de operă în primă audiţie şi concerte educative pentru copii.

Enescu a fost genul de om care n-a întâlnit niciodată un duşman pentru că întotdeauna a fost generos, primitor. De aceea, toţi cei care au colaborat cu el spun că a fost un suflet atât de deschis. Muzica aceasta, care se axează pe Enescu şi contemporanii lui, trebuie prezentată într-un context foarte intim, de aceea, aceste concerte de la Sala Auditorium sunt prezentate dimineaţa, la ora 11:00 şi sunt gândite să ne simţim ca şi cum ar fi în sufrageria lui Enescu, iar prietenii lui, alături de el, au o conversaţie prin muzică, una atemporală.

Cristian Măcelaru, Director Artistic, Festivalul Internaţional George Enescu

Seria a debutat sâmbătă, 2 septembrie de la ora 11:00 cu concertul Fine Arts Quartet, care i-a avut drept invitaţi pe pianiştii Gisele şi Fabio Witkowski şi pe contrabasistul Săndel Smărăndescu. Înfiinţat la Chicago în 1946, cvartetul este una dintre puţinele formaţii de elită care a înregistrat şi a efectuat turnee internaţionale timp de peste trei sferturi de secol, fiind numit de cotidianul Washington Post ca „unul dintre numele de aur ale muzicii de cameră”. Renumiţii muzicieni americani au interpretat un program format integral din lucrări de George Enescu, printre care Serenade lointaine pentru trio cu pian, Pastorale, Menuet triste et Nocturne pentru vioară şi pian la patru mâini şi bine-cunoscuta Rapsodie română în la major op. 11 nr. 1.

Cvintetul V Coloris a cântat prima dată în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu, duminică, 3 septembrie, de la ora 11:00. Ansamblul de suflători recunoscut ca unul dintre cele mai solicitate din Scandinavia şi România explorează tradiţia folclorică românească, muzica contemporană, dar şi repertoriul universal. Pentru debutul în Festivalul Enescu cvintetul V Coloris a avut alături cinci instrumentişti români de excepţie, membri în cele mai importante orchestre din Europa: Edouard Szabo – flaut (solo flaut piccolo în Orchestra Naţională a Franţei), Adrian Luncanu – corn englez (corn englez în Orchestra Operei Naţionale din Bucureşti), Aurelian Băcan – clarinet (solo clarinet la Filarmonica Transilvania din Cluj), Ionuţ Podgoreanu – corn (solo corn la Orchestra Gran Teatre del Liceu din Barcelona), Alexandru Chirica – fagot (solo fagot la Orchestra Simfonică din Malmo). În programul concertului au fost lucrări de Gyorgy Ligeti, George Enescu, Dinu Lipatti şi Bela Bartak precum şi lucrarea Lumina de Doina Rotaru, dedicată cvintetului V Coloris.

Următorul eveniment din Seria Enescu şi contemporanii are loc sâmbătă, 9 septembrie de la ora 11:00. Pe scenă vor urca Duo Harriet Krijgh violoncel şi Lauma Skride pian, iar programul cuprinde Sonata nr. 1 de Johannes Brahms, Nocturne et Saltarello de George Enescu, Waldesruhe de Antonin Dvořak şi Sonata în la major de Cesar Franck.

Ensemble Contempo Paris va concerta duminică, 10 septembrie de la ora 11:00, iar lucrările abordate vor fi Cvintetul cu pian în mi bemol major op. 44 de Robert Schumann şi Cvintetul cu pian în la minor op. 29 de George Enescu.

Programul Seriei Enescu şi contemporanii continuă cu un recital al pianistului Alexander Krichel, cunoscut pentru interpretările sale captivante ale celor mai exigente lucrări din literatura pianistică. Acesta va interpreta Suita nr. 2 în re major op. 10 de George Enescu, Gaspard de la nuit de Maurice Ravel şi Studii-tablou op. 39 de Serghei Rahmaninov. Concertul are loc sâmbătă, 16 septembrie de la ora 11:00.

Duminică, 17 septembrie, are loc un concert de trio, cu Andrei Licareţ la pian, Avigail Bushakevitz la vioară şi Andrea Casarrubios la violoncel. Programul conţine lucrări de Zoltan Kodaly, Georges Boulanger, George Enescu şi Dmitri Şostakovici.

Vocalise Ensemble ajunge pe scena de la Sala Auditorium sâmbătă, 23 septembrie, de la ora 11:00. Ansamblul format din Steluţa Radu (pian), Mircea Călin (vioară), Viorel Tudor (violă) şi Marin Cazacu (violoncel) va interpreta Cvartetul cu pian nr. 1 în sol minor op. 25 de Johannes Brahms şi Cvartetul cu pian nr. 1 în re major op. 16 de George Enescu.

Seria se încheie duminică, 24 septembrie, de la ora 11:00 când publicul va avea parte de un recital de excepţie al cunoscutului violonist francez David Grimal alături de pianista Raluca Ştirbăţ. Vor fi prezentate Nocturna în re bemol major, „Hommage a la Princesse Marie Cantacuzene” şi Sonata nr. 3 în la minor pentru pian şi vioară op. 25, „în caracter popular românesc” de George Enescu, precum şi lucrări de Cesar Franck şi Eugene Ysayˆe.

Foto: Cristina Tănase / Festivalul Internaţional George Enescu

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.