Vingegaard merge acasă, din nou, cu titlul Turului Franței la ciclism (FOTO)

Ediția 2023 a Turul Franței s-a încheiat duminică la Paris într-o etapă ce nu avea să schimbe nimic în clasamentul general și tricourile distinctive. Numele premianților pe podiumurile turului au fost bătute în cuie sâmbătă, iar rutierul de la Jumbo-Visma a savurat cea de-a doua victorie consecutivă la general, la coada plutonului pe Champs Elysees.


În ceea ce a semănat cu o ședință foto pe două roți, etapa finală de 115,1 km a pornit de la velodromul din Saint-Quentin-en-Yvelines, simbolistic pentru viitoarele Jocuri Olimpice din 2024, și s-a finalizat în mod tradițional pe Champs-Élysées, lucru care însă nu se va mai întâmpla ediția viitoare, din cauza evenimentelor sportive olimpice. Echipă după echipă (inclusiv Uno X Team -foto jos-, echipa la prima ei participare în Tur) a rămas în urmă pentru poze festive sau a trecut pe rând în fața plutonului care a pedalat lejer până la primul tur de circuit pe celebrul bulevard parizian.

Jordi Meeus (Bora-Hansgrohe) a surprins pe toată lumea, inclusiv pe el însuși, când a câștigat sprintul masiv final pe Champs-Elysées, învingându-i pe favoriții Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), Dylan Groenewegen (Jayco-AlUla), și Mads Pedersen (Lidl-Trek), bifând astfel prima sa victorie de etapă în Turul Franței. Finalul spectaculos a avut loc chiar dacă Pogačar a dorit să arate că este totuși în formă, atacând de mai multe ori în ultimii 40 de kilometri, însă sprinterii au anihilat de fiecare dată aceste tentative.

După o luptă aprinsă și de la egal la egal cu Tadej Pogačar, Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) și-a pus amprenta pe ediția din acest an a Marei Bucle, cu performanța sa uimitoare în a doua etapă de contra-timp individual, apoi cu impunerea definitvă pe Col de la Loze, etapă în care tânărul sloven s-a declarat înfrânt în discuțiile radio cu echipa.

Foto: Michael Steele/Getty Images

Retrageri memorabile

Cu fiecare mare tur, au loc și retrageri. Este cazul și în Turul Franței. Chiar dacă nume sonore precum Pavel Sagan sau Tony Gallopin, au spus adio competiției celebre în ciclismul profesionist, nimeni nu a beneficiat de o recepție mai bună din partea publicului decât Thibault Pinot.

Momentul aplauzelor la scenă deschisă a avut loc sâmbătă, într-o etapă care au dus cicliștii și spectatorii pe unul din virajele favorite ale ciclistului francez. Recepția din partea publicului, autohton și nu numai, a fost spectaculoasă. Emoțiile au fost mari atât pentru Pinot cât și ceilalți membrii ai echipei.

Tricourile distinctive

Echipa cea mai rapidă a fost Jumbo-Visma, chiar dacă în ultimele etape au dus lipsa lui Wout Van Aert, plecat mai repede din competiție pentru a fi acasă la nașterea celui de-al doilea copil. Victoria lui Vingegaard era însă clară la acel moment. UAE a ajuns pe locul secund la 7 minute în spate, iar Bahrain Victorious la 22 minute.

Jonas Vingegaard a ocupat cea mai înaltă treaptă a podiumului pentru al doilea an consecutiv. Conform cu tradiția, premiul cel mare de 500.000 euro va fi împărțit cu restul echipei, căruia ciclistul îi datorează victoria. Pentru a 14-a oară, un sportiv câștigă de două ori consecutiv cea mai râvnită competiție din ciclismul profesionist de șosea.

Danezul a parcurs cea de-a 110 ediție a Turului Franței în 82 ore 5 minute și 42 secunde. În urmă cu 7 minute și 29 secunde s-a plasat Pogacar, iar Adam Yates a venit la 10 minute și 56 secunde. Danezul a precizat și în discursul post-victorie că îi apreciază adversarii săi care au făcut competiția mai interesantă și care îi provoacă pe fiecare dintre cicliștii care doresc titlul să dea tot ce ce este mai bun din ei.

Pogacar a câștigat al 4-lea tricou alb, înregistrând astfel 2 victorii și 2 locuri secunde în Turul Franței. Rămâne cel mai tânăr ciclist din întregul pluton care obține asemenea performanțe.

Foto: ETIENNE GARNIER/POOL/AFP via Getty Images

Tricoul pentru cel mai bun cățărător a fost decis în penultima etapă, dinaintea Parisului, Giulio Ciccone (Lidl-Trek) asigurându-și locul în fruntea clasamentului devansându-l pe austriacul Felix Gall. Pentru că Turul Franței este o competiție în care contează să fii un bun cățărător, Vingegaard s-a plasat pe locul 3 în acest top.

Giulio Ciccone Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT/AFP via Getty Images

Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) și-a asigurat tricoul verde (începând din această ediție îtr-o altă nuanță de verde, datorită sponsorului Skoda) mult înainte de etapa finală, învingându-l pe Mads Pedersen (Lidl-Trek) cu 119 de puncte în fruntea clasamentului pe puncte.

Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT/AFP via Getty Images

Nu în cele din urmă, Victor Campenaerts (Lotto Dstny) a sărbătorit primirea titlului de super-combatibilitate într-o manieră inedită. Acesta s-a ridicat repede în șa după startul oficial din ultima etapă cu intenția de a porni într-o altă evadare. Abia când a obținut o distanță de 45 de secunde între el și pluton s-a oprit, zâmbind larg și dezvâluind gluma, fiind curând prins de restul cicliștilor.

Foto: Getty Images Sport

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.