Artă și cultură pentru toată lumea în Alexandria: Ideo Ideis Laboratorul își redeschide porțile

Ideo Ideo Laboratorul continuă să deconstruiască mitul conform căruia arta și cultura sunt doar pentru pretențioși. În 2023, este lansată o nouă ediție a programului de joacă, învățare și dezvoltare dedicat comunității locale din Alexandria. Seria de evenimente lunare gândite să antreneze curiozitatea publicului de toate vârstele va debuta pe 21 iunie la Centrul Multifuncțional pentru Tineri, cu un spectacol de improvizație.


Proiectul este realizat cu sprijinul Municipiului Alexandria. Programul primelor spectacole, proiecții și ateliere, dar și detalii complete despre înscrieri, bilete și rezervări, sunt disponibile pe www.ideoideis.ro/laboratorul

După succesul din 2022, când programul a debutat cu o primă ediție, Ideo Ideis Laboratorul continuă și în acest an să genereze noi contexte de întâlnire cu povești, oameni și idei care inspiră. Un model eficient de regenerare urbană prin intermediul artei, proiectul s-a născut ca o extensie a Festivalului Național de Teatru Tânăr, concentrându-se exclusiv pe îmbogățirea experienței publicului din Alexandria. În primele 6 luni de activitate, Ideo Ideis Laboratorul a atras peste 3000 mii de participanți și spectatori, demonstrând importanța accesibilizării și diversificării ofertei culturale din orașele mici, prin implicarea directă a comunității.

Artă și cultură pentru toată lumea este mesajul ediției din 2023 și promisiunea Ideo Ideis Laboratorul pentru publicul din Alexandria. Programul din acest an va continua să adune evenimente diverse, atractive pentru întreaga comunitate și accesibile tuturor, indiferent de vârstă, ocupație, domenii de interes sau frecvența interacțiunilor anterioare cu lumea teatrului și a filmului. Fie că se vor afla pentru prima dată într-o sală de spectacole sau vor participa în premieră la un atelier, fie că se vor număra printre consumatorii fideli de artă și cultură, spectatorii vor găsi lunar în oferta acestei ediții evenimente care să li se adreseze și care să-i stimuleze.

Ideo Ideis Laboratorul – ediția 2023 își va deschide porțile miercuri, pe 21 iunie, de la ora 18:00, cu un show de comedie oferit de trupa de improvizație Backstage Boys, la Centrul Multifuncțional pentru Tineri. Numele spectacolului împrumută mesajul ediției și promite spectatorilor un performance inspirat 100% din sugestiile primite de la ei. Fiecare intervenție a celor prezenți în sală va fi un pretext pentru comedia care se va naște chiar în fața lor.

Duminică, pe 25 iunie, publicul îl va întâlni pe actorul Mircea Postelnicu la proiecția filmului Crai nou. Pelicula care a marcat debutul regizoarei Alinei Grigore a câștigat marelui premiu la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian 2021 cu povestea unei tinere care se transformă din victimă în agresor, ca răspuns la mediul disfuncțional în care a crescut și ca urmare a situațiilor ostile cu care a ajuns să se confrunte în parcursul ei educațional. Accesul elevilor la eveniment va fi gratuit (în baza înscrierilor: bit.ly/3IY7z6x), ca parte din programul de creștere a accesului la evenimente de artă și cultură. Publicul general poate achiziționa bilete în avans de pe platforma: eventbook.ro/film/bilete-proiectie-crai-nou-si-qa-cu-actorul-mircea-postelnicu 

Ziua de joi, 29 iunie, va fi dedicată copiilor și părinților. Lor, Ideo Ideis Laboratorul le-a pregătit o întâlnire cu Cea mai dragă familie din lume – un spectacol lectură bazat pe cartea cu același nume, urmat de o discuție cu psih. Silvia Ciubotaru (Guță). La finalul spectacolului, toți cei prezenți vor parcurge câteva exerciții de imaginație și jocuri amuzante, pentru a găsi soluții la problemele cu care ne confruntăm în familie, pornind de la povestea personajului din poveste. Evenimentul marchează startul colaborării cu ONG-ul Cu Alte Cuvinte – un laborator de literație și educație pentru diversitate, creat din dorința de a-i ajuta pe cei mici să devină cititori pasionați, care își exprimă sentimentele, opiniile și iau atitudine.

Pe 30 iunie sunt amintite jocurile copilăriei. Șotronul, Elasticul, Mațele încurcate și toate celelalte activități de care cei care au copilărit ,,cu cheia la gât’’ își amintesc cu nostalgie astăzi vor fi readuse la viață în spectacolul În față la O12, în regia Oanei Răsuceanu. Cei mici vor descoperi un nou mod de a-și petrece vacanța de vară, iar cei mari se vor reconecta cu amintirile dragi lor.

Seria de ateliere Art&Play revine cu noi oportunități de dezvoltare pentru copii mici, copii mari și adolescenți. Pe 29 și 30 iunie, Mihaela Michailov – unul dintre cei mai importanți dramaturgi români ai zilelor noastre, va susține atelierul Texte cu sclipici, o ocazie importantă pentru adolescenți (14-18 ani) de a testa diferite forme de scriitură, care să le ofere curajul și încrederea de a spune povești. 

Copiii din Alexandria sunt invitați să o cunoască pe 30 iunie pe Cristiana Bucureci – artista care le va deveni mentor în atelierele de colaj Artă cu lipici. O excursie cu foarfeca și lipiciul prin labirintul poveștilor și experiențelor personale, atelierul se va adresa copiilor din două grupe de vârstă: de la ora 13:00 pentru cei cu vârste cuprinse între 6 și 10 ani, și de la ora 15:30 pentru cei între 11 și 14 ani.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.