Extrema dreaptă ajunge la guvernarea regională din Spania cu ajutorul Partidului Popular, de centru-dreapta

Partidul Poopular de centru-dreapta, membru al Partidului Popular European, va guverna până în 2027, în 30 din cele 50 de provincii spaniole, obținând majoritatea absolută în 14, formațiunea de centru-dreapta semnând pacte cu extrema-dreapta Vox în alte regiuni. Partidul Socialist (PSOE), aflat la guvernare în prezent, a obținut conducerea în doar 10 provincii, transmite Euractiv. O realitate deja pusă în practică de această alianță este alegerea drept vicepreședinte și ministru al culturii în Valencia pe Vicente Barrera, cunoscut pentru cariera de toreador dar și pentru apologia regimului dictatorial pro-fascist al lui Franco.


Barrera a apărut ca una dintre principalele figuri din Valencia din Vox, când a participat la negocierile de coaliție din 13 iunie alături de numărul unu al partidului, Carlos Flores. Flores a fost exclus din cauza condamnării sale pentru violență de gen în 2002, iar astfel Barrera a devenit astfel figura principală a partidului. Numirea acestuia face parte din acordul de coaliție PP-Vox, care include, printre altele, derogarea de la Legea memoriei – un regulament care asigură dezvăluirea și recunoașterea de către autorități a crimelor din timpul dictaturii lui Franco.

Barerra este o figură controversată, deoarece a avut declarații favorabile regimului lui Francisco Franco, dictatura fascistă din 1939 până în 1975 care a înregistrat până la 200.000 de victime a terorii. Toreadorul pensionar a spus că acea „clasă politică a francismului a fost strălucitoare și cu siguranță cea mai educată și pregătită pe care am avut-o în secole; nimănui nu ar trebui să-i fie rușine că a fost ministru sub Franco sau că tatăl sau bunicul lor a fost unul”.

Partidul Popular a mințit electoratul

Nu împărtășesc ideile Vox”, „uneori este mai bine să pierzi guvernul decât să câștigi prin populism” sau „ei (Vox) nu au gestionat niciodată bani publici” sunt câteva dintre declarațiile recente ale lui Feijóo, potrivit presei spaniole. Liderul Partidului Popular (PP/PPE), Alberto Núñez Feijóo, și-a schimbat discursul, .

PP și-a triplat puterea în plan regional față de alegerile precedente din 2019 și a semnat până acum acorduri cu Vox în șase capitale de provincie, în timp ce socialiștii au pierdut mai mult de jumătate din consiliile pe care le conduceau în urmă cu patru ani, deși au avut o surpriză plăcută în Barcelona.

Extrema dreaptă și în guvernul Spaniei?

Confruntat cu posibilitatea unui guvern de coaliție PP-Vox după alegerile generale din 23 iulie, premierul spaniol Pedro Sánchez (PSOE/S&D) a avertizat duminică asupra faptului că există ceva „mult mai periculos decât Vox”, și anume un PP care își asumă „premisele și politicile” formațiunii de extremă dreapta. Într-un interviu exclusiv publicat duminică în El País, Sánchez a spus că spaniolii au acum informațiile pe care nu le aveau înainte: „PP și Vox își asumă deja fără ambiguitate că vor guverna într-o coaliție”.

Săptămâna trecută, José María Llanos, deputatul Vox în parlamentul regional al Comunității Valencia, a asigurat postul public spaniol RTVE că „violența de gen nu există, violența masculină nu există”. Datele arată însă că numărul victimelor violenței de gen în Spania a crescut cu 8,3% în 2022, la 32.644, potrivit datelor recente ale Institutului Național de Statistică (INE), care include actele de violență fizică sau psihologică. Potrivit INE, 49 de femei au fost ucise din cauza violenței de gen în 2022, conform Euractiv.

Foto: El Indepiendente

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.