Rocadă PSD-PNL la vârful Guvernului României

Marcel Ciolacu devine prim-ministru după ce rocada cu Nicolae Ciucă s-a efectuat, odată cu încetarea acțiunii de grevă a profesorilor. Din Acordul politic semnat odată cu formarea marii coaliții dintre PSD și PNL în noiembrie 2021, nu mai face parte UDMR care nici nu mai are reprezentanți în noul Guvern și nici nu l-a votat pe acesta în Parlament.


Marea coaliție dintre PSD și PNL în noiembrie 2021 a pierdut susținerea UDMR. Plecarea Uniunii maghiarilor din coaliția de guvernare ar fi pusă pe seama nerenunțării din partea acestora la Ministerul Dezvoltării în favoarea PNL. Cu toate acestea, PNL și PSD au mers mai departe și au format un nou cabinet, în frunte cu Marcel Ciolacu.

Klaus Iohannis s-a prefăcut că nu a existat o amânare a rocadei din cauza grevei profesorilor și a ales să ignore plecarea UDMR din actul de guvernare, deși acest partid deținea conducerea unui minister important, precizând că rotaţia premierilor s-a petrecut „în timp record, fără sincope, cu rezultate foarte bune„. Actualul președinte al României a clasificat coaliția de guvernare PSD-PNL drept importantă „pentru politica românească, pentru România şi pentru români, pentru că acest fel de a face politică arată stabilitate, seriozitate„.

PSD conduce Executivul

Incontestabil, faptul că PSD conduce Executivul României este o realizare pentru omul politic Marcel Ciolacu. După alegerile din 2020, PSD nu avea o majoritate care să-i permită obținerea guvernării. Însă, la nici un an, cu Ciolacu președinte, social-democrații au revenit la Palatul Victoria după o pauză de nici jumătate de mandat. Acum, aceștia conduc Executivul, iar examenul omului de Stat, Marcel Ciolacu, abia începe. Prin comparație, Nicolae Ciucă nu a fost și nu este un politician de marcă, obținând conducerea PNL după ce a fost numit premier de către Klaus Iohannis. Poate tocmai și de aceea Ciolacu a strălucit din punct de vedere politic în ultimii 4 ani.

Toţi funcţionarii statului român trebuie să înţeleagă că avem nevoie de performanţă în administraţie. Statul român nu mai poate plăti doar pentru ca bugetarii să vină la birou, iar asta este valabil de la nivel de ministru până la nivelul funcţionarilor de execuţie.

Marcel Ciolacu

De la prima ședință de Guvern, Ciolacu a declarat război bugetarilor, subliniind că mandatul Guvernului „este despre reforme şi economie”. Noul prim-ministru se referă la faptul că economia României trebuie să producă mai multă valoare şi locuri de muncă, iar rezultatele să se vadă concret în buzunarele oamenilor.

Iohannis a declarat, după preluarea mandatului de către Ciolacu, că „România a avut, cu toate crizele prin care a trecut, o creştere economică, populaţia a fost ferită de efectele crizei energetice, că inflaţia este sub control şi, în ansamblu, rezultatele sunt foarte bune”.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.