Google acuzat de autoritățile UE pentru încălcarea legislației antitrust

Autoritățile de reglementare antitrust ale Uniunii Europene au acuzat Google că a încălcat legile antitrust prin modul său de operare în domeniul publicității digitale, care este principala sursă de venit a multinaționalei americane. Pentru a se conforma cu reglementările de concurență în vigoare, transmite Euronews, ar trebui ca Google să vândă o parte din afacere.


Margrethe Vestager, vicepreședintele Comisiei Europene responsabilă cu politica de concurență. a declarat că Google are o poziție foarte puternică pe piață în sectorul tehnologiei de publicitate online pentru că pe de o parte colectează datele utilizatorilor, apoi vinde spațiu publicitar și acționează și ca intermediar de publicitate online.

Acuzațiile autorităților privesc faptul că gigantul digital a putut să-și folosească poziția pe piață pentru a-și favoriza propriile servicii de intermediere, lucru ce a dăunat nu numai concurenților companiei, ci și editorilor (terți) sau clienților, ducând la creșterea costurilor agenților de publicitate.

Posibile consecințe și apărarea Google

Compania se află atât pe partea cererii, cât și a ofertei a publicității digitale, creând „conflicte de interese inerente”, a adăugat reprezentanta Comisiei. Investigația ce privește Google nu este nouă, fiind inițiate cercetări deja cu doi ani în urmă. Compania are parte de aceleași acuzații referitoare la practici anti concurențiale în SUA și Marea Britanie. Vestager a subliniat că este „destul de rar să cerem o cesionare și nu am cerut-o încă”, dar a ținut să precizeze că aceasta va fi direcția pe care Uniunea Europeană o va urma dacă investigația dovedește acuzațiile.

Vicepreședintele reclamelor globale pentru Google, Dan Tayor, a declarat pentru Euronews, că „instrumentele tehnologice de publicitate ale companiei ajută website-urile și aplicațiile să își finanțeze conținutul și permit companiilor de toate dimensiunile să ajungă în mod eficient la noi clienți”. De asemenea, „Google își menține angajamentul de a crea valoare pentru editorii și partenerii noștri de publicitate în acest sector extrem de competitiv. Investigația Comisiei se concentrează pe un aspect restrâns al afacerii noastre de publicitate și nu este nouă. Nu suntem de acord cu punctul de vedere al CE și vom răspunde în consecință”.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.