Greta Thunberg finalizează studiile școlare însă nu și protestele pentru stoparea schimbării climatice

Greva școlară, pentru Greta Thunberg, se încheie în săptămâna 251. Nu pentru că a renunțat la eforturile pentru stoparea schimbării climatice, ci pentru că a absolvit școala, ceea ce înseamnă că grevă școlară pentru climă nu mai poate avea loc pentru cea mai populară inițiatoare a acestei forme de protest.


Când a început greva în 2018, nu s-a așteptat niciodată că va duce la ceva, declară Greta pe social media în ziua absolvirii. Ceea ce micul grup de elevi a făcut atunci s-a transformat într-o mișcare de protest globală, în fiecare vineri, luând astfel naștere Fridays For Future.

Pe parcursul anului 2019, milioane de tineri au grevat de la școală pentru a face cunoscută urgența stopării schimbării climatice. Argumentul principal al acestora a fost (și încă este) că nu are sens educația dacă planeta se încălzește mult peste limitele suportabile ale oamenilor. Mișcările de protest au fost prezente în 180 de țări înainte de debutul pandemiei de COVID-19. Cu timpul, au început să revină pe străzi din nou în semn de protest.

Suntem încă aici și nu intenționăm să plecăm nicăieri. S-au schimbat multe de când am început și totuși mai avem mult de parcurs.

Greta Thunberg


Încă ne mișcăm în direcția greșită, a subliniat Greta care a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace începând din 2019 în fiecare an. Activista trage la răspundere persoanele aflate în poziții de decizie, cărora încă li se permite să sacrifice oamenii marginalizați și afectați de schimbările climatice, în numele lăcomiei, profitului și creșterii economice ce continuă să destabilizeze biosfera și sistemele noastre de susținere a vieții.

Pur și simplu nu avem altă opțiune decât să facem tot ce putem. Lupta abia a început.

Greta Thunberg

În multe părți ale lumii procesul dezastruos al schimbării climatice este chiar accelerat. Deși nu copiii precum Greta au provocat această criză, generația ei va avea de suferit consecințele. Cei care pot vorbi despre aceste probleme, au datoria să facă acest lucru, însă pentru a schimba totul, este nevoie de toată lumea, mai precizează tânăra care își asumă angajamentul să continue cu protestele în fiecare vineri.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.