Giro d’Italia câștigat de Primoz Roglič

Un Mare tur în ciclismul profesionist internațional, în adevăratul sens al cuvântului. După 3 săptămâni în care au înfruntat ploaie și infecții de COVID-19, Giro a ajuns la ultima etapă cu Primoz Roglič purtând tricoul roz câștigat numai cu o zi înainte și păstrându-l pe străzile din Roma până a trecut linia de finiș.


Primož Roglič (Jumbo-Visma) a câștigat al 106-lea Giro d’Italia (6-28 Mai 2023), purtând tricoul roz de lider al clasamentului general și ridicând Trofeo Senza Fine. Pe locul doi, respectiv al treilea s-au clasat Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) și João Pedro Gonçalves Almeida (UAE Team Emirates).

Pe lângă faima obținută cu titlul, câștigătorul Giro d’Italia primește și 265.000 euro. Dar și onoarea de a primi trofeul mult râvnit de la președintele Republicii, Sergio Matarella. Ciclistul Jonathan Milan a primit 10.000 euro pentru victoria în clasamentul pe puncte, aceeași sumă și pentru purtătorul tricoului alb, cel mai tânăr ciclist, care a fost în această ediție a turului, Joao Almeida, pe când cel mai bun cățărător, Thibaut Pinot, a obținut 5.000 de euro odată cu titlul.

Mi-a plăcut foarte mult să merg pe străzile Romei, dar încă nu am reușit să realizez ce înseamnă să câștigi Giro d’Italia. Am încercat să-mi stăpânesc emoțiile după ce s-a întâmplat ieri. Roma este un oraș spectaculos. Fiecare victorie este specială și sunt recunoscător pentru ea. Va rămâne în inima mea pentru totdeauna!

Primož Roglič

Diferența s-a făcut în penultima etapă, una de contratimp individual. Până la acel moment, Geraint Thomas purtând tricoul roz. Performanța lui Roglic a fost însă spectaculoasă, având în vedere că a trebuit să se oprească la un moment dat pe o porțiune în cățărare. Dar în ciuda incidentului mecanic, slovenul a declarat că ultimii 3 km nici nu i-a simțit dificili datorită publicului care l-a încurajat.

Deși plasarea pe prima poziție s-a făcut în penultima etapă de contratimp individual, întreaga echipă a purtat însemne roz (șosete, mănuși și ochelari) în etapa din Roma, semnalizând că succesul câștigării Il Giro a fost faptic un efort de echipă.

Etapa 21, de 126 km din Roma a fost câștigată la sprint de către Mark Cavendish (Astana Qazaqstan Team). Ciclistul britanic, aflat la ultimul Giro din carieră, a fost ajutat pe ultimii kilometri, fiind lansat tocmai de către locul doi în clasamentul general, Geraint Thomas, cu care a fost coechipier în trecut. Locul doi în etapă și, respectiv, trei i-au revenit lui Alex Kirsch (Trek – Segafredo) și Filippo Fiorelli (Green Project – Bardiani CSF – Faizanè).

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.