Expulzarea ilegală a 12 persoane în mijlocul mării, efectuată de autoritățile din Grecia, surprinsă în flagrant

Autoritățile din Grecia au fost surprinse în flagrant când au expulzat ilegal și într-un mod criminal, 12 oameni în Marea Egee! Materialul video difuzat vineri de către New York Times a adus presiuni suplimentare asupra guvernului conservator înaintea unei duminici în care s-au desfășurat alegeri naționale.


Gărzile de coastă grecești au fost filmate în timp ce expulzau 12 persoane pe o plută – inclusiv un copil -, punându-i în derivă, într-o șalupă, în Marea Egee! Deși autoritățile au negat mereu această practică, acțiunea flagrantă a susucitat apeluri de la ONU pentru o investigație detaliată.

Un grup de persoane, identificate de către reprezentanți ai societății civile drept solicitanți de azil, între care și un copil, au fost conduși cu o dubă albă într-un mic golf cu un doc de lemn în vârful sudic al celebrei insule Lesbos. Au fost apoi duși în apele Egee cu o barcă cu motor. În mod șocant, gărzile de coastă urcă pe cei 12 într-o plută gonflabilă neagră și sunt lăsați în mijlocul mării!

New York Times, care a difuzat clipul video, a precizat că aproximativ o oră mai târziu, bărcile pazei de coastă turcești au sosit și i-au salvat. Raportul autorităților turcești arată că salvarea s-a efectuat pe 11 aprilie, iar migranții au fost împinși înapoi ilegal în apele teritoriale turcești de către autoritățile grecești. Publicația americană a intrat în contact cu persoanele care au auns în centrul de detenție din Izmir, unde aceștia și-au povestit calvarul din Grecia.

Contactat de AFP, Ministerul Migrației din Grecia a refuzat să comenteze acțiunile filmate. Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a catalogat acțiunile autorităților grecești drept „deranjante” sollicitând o investigație și o monitorizare mai atentă a zonei de frontieră. „O investigație independentă și eficientă este crucială”, Înaltul Comisar susținând „stabilirea unui mecanism independent și eficient de monitorizare a frontierei care să investigheze acuzațiile de violență la frontiere în colaborare cu societatea civilă”.

Capturi video: New York Times

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.