Organizațiile de mediu au dat în judecată Comisia Europeană după ce aceasta a respins cererea de retragere a gazelor din taxonomia finanțărilor verzi

Într-o mișcare controversată anul trecut, Comisia Europeană Von Der Leyen a acordat centralelor electrice pe gaz o etichetă „sustenabilă” în conformitate cu taxonomia UE privind finanțele verzi, cu condiția să îndeplinească un prag strict de emisii de CO2. Însă acest lucru nu este corect, fiind împotriva acordurilor privind stoparea schimbării climatice, iar 4 organizații importante de mediu au dat în judecată executivul Uniunii Europene, informează Euractiv.


Centralele pe gaz vor fi considerate o tehnologie „de tranziție” în conformitate cu taxonomia UE, cu condiția să înlocuiască centralele electrice pe cărbune existente și „supus unor limite clare și perioade de eliminare treptată”, a decis Comisia Von Der Leyen. Această decizie a fost contestată de patru grupuri de mediu – ClientEarth, Biroul pentru Politici Europene al WWF, Transport & Environment (T&E) și BUND (Friends of the Earth Germany).

Organizațiile au început acțiunile în justiție în septembrie pentru a opri includerea gazelor fosile în regulamentul de finanțare durabilă a UE, argumentând că legislația intră în conflict cu Legea europeană privind clima și nu respectă obligațiile UE în temeiul Acordului de la Paris. Cu toate acestea, în februarie, Comisia le-a respins cererea, iar ONG-urile contestă acum decizia introducând o plângere la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Etichetarea gazelor fosile drept „sustenabile” este pe cât de absurdă, pe atât de ilegală. Aceasta contravine avizelor științifice ale UE și subminează în mod fundamental credibilitatea acțiunii UE în domeniul schimbărilor climatice.

reprezentanții ONG-urilor de mediu

ONG-urile susțin că gazul nu poate fi considerat o sursă sustenabilă de energie și are un impact uriaș asupra schimbărilor climatice, deoarece este o sursă cu conținut ridicat de dioxid de carbon atunci când este ars, în timp ce extracția și transportul acestuia duc și la eliberarea de metan, un puternic gaz cu efect de seră.

Includerea gazelor fosile în taxonomia „verde” ar înrăutăți, de asemenea, dependența UE de combustibilii fosili importați, expunând statele membre UE la o mai mare volatilitate a prețurilor, dependență de țările producătoare și crize de aprovizionare în viitor. Contactat de EURACTIV, un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat că executivul UE „ia notă de acțiunile legale întreprinse de mai multe ONG-uri”, dar preferă să nu comenteze fondul cazului „înainte de pronunțarea hotărârilor instanței”. Prima înfățișare la Tribunal este programată pentru a doua jumătate a anului 2024, urmând ca o hotărâre să fie pronunțată în 2025.

Foto: Marcin Jozwiak

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.