Conferința prof. Rodica Zafiu la Academia Română „Ce știm astăzi despre schimbarea în limbă”

Academia Română invită publicul miercuri, 22 februarie 2023, la conferinţa „Ce ştim astăzi despre schimbarea în limbă?”, susţinută de prof. univ. Rodica Zafiu, cadru didactic al Universităţii din Bucureşti. Evenimentul va avea loc în Aula Academiei Române din Calea Victoriei 125, începând cu ora 17:00, şi se înscrie în seria de conferinţe cu public „Ora de ştiinţă”, iniţiată de Academia Română. Intrarea este liberă.


Conferinţa arată că schimbarea permanentă a formelor şi a sensurilor, considerată o trăsătură inerentă a limbilor naturale (ca şi variaţia, care stă la baza ei), rămâne adesea neobservată de vorbitori sau – când este percepută – este judecată negativ, cu anxietate. Cum şi de ce se împrumută cuvinte şi expresii, se modifică forme şi sensuri, se schimbă chiar tipare gramaticale?

Unele răspunsuri sunt la îndemâna bunului-simţ, altele pun în discuţie viziunea de ansamblu asupra structurii şi a funcţionării limbii. Pe baza exemplelor recente din limba română, care vor ilustra tiparele previzibile, prof. univ. Rodica Zafiu va expune perspectiva diferitelor direcţii lingvistice şi cauzele care determină atât dinamica limbii, cât şi modul în care intervin schimbările.

Rodica Zafiu este profesoară la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti şi cercetătoare la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” al Academiei Române. A publicat volumele Poezia simbolistică românească (1996), Naraţiune şi poezie (2000), Diversitate stilistică în româna actuală (2001), Limbaj şi politică (2007), 101 cuvinte argotice (2010) şi a colaborat la mai multe tratate şi monografii asupra limbii române în context romanic, dintre care cea mai recentă este The Oxford History of Romanian Morphology (2021). Evenimentul va fi moderat de acad. Marius Andruh, vicepreşedinte al Academiei Române, şi va cuprinde o sesiune de întrebări şi răspunsuri, la care publicul este invitat să participe, transmite Biroul de comunicare al Academiei Române.

Ciclul de conferinţe „Ora de ştiinţă” propune întâlnirea specialiştilor din diverse domenii cu publicul larg şi crearea unei platforme de discuţii între cercetători, profesori, studenţi, jurnalişti şi toţii pasionaţii de cunoaştere. Organizate în spaţiul Academiei Române, conferinţele sunt structurate în două părţi, prima fiind destinată expunerii, iar cea de-a doua constituindu-se într-o dezbatere, pornind de la întrebările adresate de public.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.