Mașinile electrice au reprezentat 80% din noile înmatriculări din Norvegia în 2022

Maşinile electrice au reprezentat aproape 80% din noile înmatriculări de autoturisme noi de pasageri în Norvegia în 2022, reprezentând un record mondial, informează AFP citat de Agerpres. Mai mult, unul din cinci automobile care rulează pe drumurile norvegiene este complet electric.


Conform unui comunicat al Consiliului de informare privind traficul rutier, s-au vândut 138.265 de maşini electrice noi, adică 79,3% din totalul vânzărilor de vehicule private. Astfel, Norvegia, care este atât un mare producător de hidrocarburi, cât şi un campion al maşinilor cu zero emisii, şi-a doborât propriul record stabilit în 2021 (64,5%). Prin comparaţie, maşinile electrice au reprezentat 8,6% din noile înmatriculări în primele nouă luni ale anului 2022 în UE.

Statistica arată că numai în luna decembrie, în Norvegia maşinile electrice au reprezentat 82,8% din vânzări, mulţi norvegieni grăbindu-se să cumpere automobilele înaintea unei schimbări fiscale care face aceste achiziţii mai scumpe. Comportamentul consumatorilor este influențat de faptul că Norvegia îşi propune ca toate maşinile sale noi să aibă ZERO emisii zero – electrice sau cu hidrogen – începând cu 2025.

Odată cu maturizarea acestui segment de piaţă, autorităţile au început să reducă unele din beneficiile care au afectat serios finanţele publice. Începând cu 1 ianuarie 2023, scutirea de TVA (25%) la achiziţionarea unui vehicul electric nou este valabilă doar în limita unui preţ de achiziţie de 500.000 de coroane (aproximativ 47.500 euro), sumele care depăşesc acest plafon fiind supuse impozitării.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.