Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară îndeamnă la boicotarea firmelor austriece din cauza refuzului Schengen

Deși zona Schengen nu mai este complet funcțională, refuzul guvernului federal al Austriei de a accepta România a stârnit reacții. Nu doar declarații ci și metode concrete. Ca urmare a refuzului total nejustificat, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară – Sindalimenta, a hotărât mai multe acțiuni de boicotare a companiilor austriece.


Chiar dacă, conform investigațiilor recente, spațiul Schengen nu funcționează din cauza închiderilor abuzive ale granițelor în mai multer state din interiorul acestei zone, reacția din interiorul României (dar și Bulgariei) a fost una dură. În şedinţa Consiliului Naţional al Sindalimenta, care a avut loc în perioada 08-10 decembrie 2022, închiderea contului bancar de la BCR, bancă cu acţionariat austriac.

De asemenea, conducerea Sindalimenta recomandă membrilor federaţiei să evite achiziţia de produse ale societăţilor austriece, să nu mai alimenteze cu carburant de la benzinăriile OMV şi să-şi închidă conturilor bancare deţinute la băncile pe care această ţară le are în România.

Verzii și Președintele Van der Bellen nu este de acord cu decizia guvernului Austriei

Nu văd cum această blocare a aderării României schimbă în vreun fel situaţia în Austria”, a subliniat preşedintele federal într-o conferinţă de presă cu prilejul unei vizite în Slovenia. Citat de Agerpres, Van der Bellen se aşteaptă ca economia austriacă să plătească un preţ din cauza acestei decizii. Pe de o parte, ea ar putea să afecteze turismul intern dacă vor sosi mai puţini turişti din România.

Pe de altă parte, Austria este activă cu investiţii directe considerabile în România, a evidenţiat preşedintele. „Un preţ economic este, după părerea mea, inevitabil”, a subliniat Van der Bellen, care a fost lider și candidat independent susținut de Verzi care se află în coaliție cu conservatorii.

Guvernanții să își asume eşecul

Eşecul integrării în Spaţiul Schengen este însă şi eşecul diplomaţiei româneşti. O diplomaţie aproape inexistentă care şi atunci când este prezentă preferă să stea în genunchi pentru a nu supăra pe nimeni, conform federației sindicale.

În primul rând vorbim despre preşedintele României, Klaus Iohannis, o ilustră nulitate, ale cărui mandate de preşedinte au fost un eşec total, de la un capăt la altul.” În viziunea sindicatelor trebuie menționat în acest întreg eșec și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, „ale cărui reuşite în calitate de şef al diplomaţiei externe româneşti se pot rezuma la un singur cuvânt-NIMIC.

Reprezentanții acestuia declară și că premierul Ciucă este o persoană lipsită de orice simţ al diplomaţiei, dar şi despre ministrul energiei, Virgil-Daniel Popescu, pe care îl caracterizează drept „ghiocelul credincios al OMV-ului”, cel care s-a remarcat pana acum doar prin decizii de creşteri uriaşe ale preţului la energie, închideri de mine şi termocentrale şi evident, facilităţi pentru companiile austriece.

Foto: Franco Atkins

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.