De 1 decembrie, Romfilatelia lansează emisiunea filatelică Marea Unire în numismatică

Cu prilejul zilei naţionale a României, Romfilatelia lansează joi, 1 Decembrie 2022, emisiunea filatelică Marea Unire în numismatică. Pentru a marca acest eveniment de o însemnătate mare în istoria formării statului modern, au fost alese patru monede din tezaurul Băncii Naţionale a României care evocă mitul constituirii națiunii.


Cele patru monede aniversare sunt prezentate într-o idee unitară de redare imagistică a subiectului: Mihai Viteazul, precursorul Marii Uniri, Regele Ferdinand I, Regina Maria (primii regi ai României Mari) şi coroana de aur a Reginei Maria, un artefact al tezaurului istoric realizat special pentru momentul Încoronării de la Alba Iulia (1922). Monedele au fost emise în perioada 2010-2018. Reproducerea monedelor în imaginile mărcilor poştale este însoţită de portretele personajelor, respectiv de imaginea reprodusă în culorile reale ale Coroanei Reginei Maria.

Marca poștală cu valoarea nominală de 3,50 lei reproduce portretul domnitorului Mihai Viteazul, precursor al Marii Uniri (1601), existent pe reversul monedei emise în anul 2018,  având ca avers redarea momentului intrării domnitorului în Alba Iulia, în fruntea oștenilor săi, la anul 1601. Stema României completează sugestiv, alături de zidurile cetății, simbolul unui important moment al istoriei neamului.

Marca poștală cu valoarea nominală de 4,50 lei reproduce portretul Regelui Ferdinand I, după momentul Încoronării de la Alba Iulia, existent pe reversul monedei emise în anul 2016, având ca avers detalii ale elementelor sculptate pe sceptrul regal.

Marca poștală cu valoarea nominală de 6,50 lei reproduce portretul Reginei Maria, în ipostaza de Regină încoronată a României Mari, existent pe reversul monedei emise în anul 2010, cu textul înscris în arc de cerc „Regina Maria a României Mari”. Pe avers este redată stema României, alături de un medalion portret al Reginei Maria.

Marca poștală cu valoarea nominală de 16 lei reproduce Coroana Reginei Maria, existentă pe aversul monedei emise în anul 2015. În compoziția imaginii este încadrată și stema României. Coroana a fost realizată special pentru ceremonialul Încoronării de la Alba Iulia (1922) și se înscrie ca un obiect de tezaur al istoriei naționale. A fost realizată la Paris din aurul donat de un proprietar de mină auriferă din Ardeal. Reversul medaliei prezintă portretul Reginei încoronate cu textul explicativ „Coroana Reginei Maria”.

Emisiunea va fi disponibilă începând din 1 decembrie, în reţeaua magazinelor Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul online. Pentru iubitorii filateliei, dar şi pentru toţi cei care vor să achiziţioneze din prima zi, magazinul din strada Câmpineanu va fi deschis joi, 1 Decembrie, în intervalul orar 9;00 – 15:00. Romfilatelia mulţumeşte reprezentanţilor Băncii Naţionale a României pentru sprijinul documentar şi fotografic acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.