„Ultimul zbor peste graniţă”, documentar despre Unirea din 1918, în premieră la TVR1

Pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, TVR 1 difuzează, de la ora 12:00, „Ultimul zbor peste graniţă”, un documentar realizat de Casa de Productie a TVR. Documentar eveniment realizat de Casa de Producţie a SRTv. Producţia recreează dramatismul transportului aerian al unor documente majore premergătoare Unirii din 1918.


Producţia aduce în prim-plan un moment important din istoria României, petrecut cu numai o săptămână înaintea Marii Adunări de la Alba Iulia: un echipaj format din pilotul lt. Vasile Niculescu şi căpitanul Victor Precup a zburat din Regat în Ardeal, cu un avion Farman F40, ducând mesajul Guvernului Român şi alte documente de importanţă majoră pentru actul ce urma să se împlinească la 1 Decembrie 1918.

În zilele premergătoare datei de 1 Decembrie 1918, comunicarea dintre liderii transilvăneni şi guvernul român aflat în refugiu, la Iaşi, era esenţială, în contextul în care o serie de mesaje importante urmau să fie transmise peste graniţă. Consiliul Naţional Român de la Arad a luat decizia să trimită aceste mesaje către Guvernul României la Iaşi. Răspunsul Regelui Ferdinand şi al lui I.I.C. Brătianu a venit printr-un zbor plin de peripeţii, efectuat de la Bacău la Blaj peste linia frontului, cu avionul Farman F40, care a aterizat pe Câmpia Libertăţii, în ziua de 23 noiembrie. A doua zi, duminică, 24 noiembrie, în uralele mulţimii cei doi plecau înapoi la Bacău cu răspunsurile către ţară.

Dificultatea celor două zboruri (se pare că cel de la dus a fost chiar la limita prăbuşirii) era dată, dincolo de ameninţarea tirurilor inamicului, de vremea deosebit de rece şi de cerul acoperit de nori. Aparatul de zbor avea carlinga deschisă, iar orientarea se făcea la vedere.

O servietă cu documente secrete, personaje de-a dreptul misterioase, poate prea puţin promovate de istoria noastră, manifeste aruncate din turla bisericii din Dumbrăveni, întâlniri de taină, la care se iau decizii cruciale pentru fiinţa naţiunii române, constituie substanta acestui film”, subliniază regizorul Alexandru Munteanu. „Dar, chiar dincolo de fapte, documentarul „Ultimul zbor peste graniţă” reconstituie dramatismul acelor momente din istoria românilor. Secvenţele de reconstituire redau atmosfera vremii, iar detaliile minuţios puse în valoare de scenografa Bristena de Satmaari şi de directorii de imagine Dinu Mărgărint şi Marius Nechita ne pun în faţa unei adevărate dezvăluiri”, mai adaugă acesta.

În atelierele TVR a fost construită replica unui avion FARMAN F40

Pentru docudrama „Ultimul zbor, peste graniţă” s-au realizat filmări în studio, dar şi filmări aeriene, interviuri cu istorici, s-au pus în scenă reconstituiri cu personaje care au făurit istoria modernă a României la începutul secolului XX. Echipa a apelat şi la imagini de arhivă, documente, costume, obiecte de recuzită specifice vremii. Filmările au avut loc la Arad, Blaj, Iaşi, Deva, Bacău ori Secaria, la Muzeul Naţional Cotroceni, la Muzeul Unirii Alba Iulia, la Arhieparhia Blaj şi la Biserica Armeano-Catolică din Dumbrăveni.

În atelierele TVR a fost construită replica unui avion FARMAN F40, însă telespectatorii pot vedea şi macheta realizată după avionul original cu care s-a făcut „Ultimul zbor peste graniţă”. Producătoarea Diana Dumitru spune că a colaborat cu actorii Teatrului Ioan Slavici din Arad, cu studenţii Seminarului Teologic din Blaj, dar şi cu pasionaţii membri ai Asociaţiilor Edelweiss, Ferdinand I sau ai Asociaţiei de Cultură vie, din Alba Iulia. De Ziua Naţională, documentarul va fi difuzat şi pe canalul TVR MOLDOVA, de la ora 23:30, precum şi la TVR Internaţional, de la ora 13:00.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.