Opera lui José Saramago celebrată în București

În luna noiembrie se sărbătoresc 100 de ani de la nașterea lui José Saramago, scriitor portughez distins cu Premiul Nobel pentru Literatură în 1998. Pentru a-i sărbători opera și cititorii, în perioada 15 noiembrie – 11 decembrie 2022, Muzeul Național al Literaturii Române și Ambasada Portugaliei la București vă invită la expoziția „Retracing The Steps That Were Taken” („Să te întorci la pașii care au fost făcuți”), realizată de Fundația José Saramago, cu sprijinul Camões, Instituto da Cooperação e da Língua, I.P.Cu o tradiție de publicare în limba română de peste 30 de ani, printre cele mai cunoscute romane de José Saramago se numără „Eseu despre orbire”, „Intermitențele morții”, „Memorialul mânăstirii”, „Anul morții lui Ricardo Reis” sau „Cain”.

În data de 29 noiembrie, la ora 18.00, cititorii lui Saramago și cei dornici să-i descopere opera sunt invitați la Muzeul Național al Literaturii Române (Str. Nicolae Crețulescu nr. 😎 la dialogul literar „José Saramago, de unde și până unde?”, care va avea loc între Dinu Flămând, poet, eseist, jurnalist și traducător literar, Anca Milu-Vaidesegan, lector universitar la Universitatea din București și traducător literar și Vlad Bogza, profesor de limba română și limba portugheză la Colegiul Național „Sfântul Sava” și lusitanist.

Expoziția realizată cu ocazia centenarului reprezintă o călătorie prin viața și opera scriitorului, inspirată de rândurile din finalul volumului său „Călătorie prin Portugalia”: „Trebuie să te întorci la pașii care au fost făcuți, pentru a-i repeta și pentru a trasa drumuri noi de-a lungul lor. Trebuie să reîncepi călătoria. Întotdeauna. Călătorul pleacă din nou.”

Selecția și alcătuirea textelor din panourile care compun expoziția aparțin cercetătorilor portughezi Carlos Reis și Fernanda Costa, iar designul este semnat de ilustratorul și artistului grafic André Letria.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.