Decizie între Asia Centrală și UE pentru o cooperare mai strânsă

Întâlnirea de la Samarkand, Uzbekistan, dintre reprezentanții Uniunii Europene și reprezentanții Asiei Centrale a produs rezultate promițătoare pentru cooperarea internațională. Motivul apropierii dintre cele două regiuni este războiul Rusiei în Ucraina dar și influența crescând a Chinei în zonă.


De la izbucnirea războiului din Ucraina, cele cinci foste republici sovietice care compun Asia Centrală se află într-o poziție dificilă între dependența economică de Rusia și dorința puternică pentru integritatea lor teritorială.

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a declarat joi omologilor săi din Asia Centrală că Uniunea Europeană are multe de oferit pentru a ajuta în diversificarea opțiunilor de politică externă dar și de sprijinire a propriilor eforturi de integrare regională. Discuțiile au fost, de asemenea, menite să trimită un „semnal de interes reciproc pentru a scăpa de dependențe”, subliniază Euractiv.

Kazahstan nu doar în fruntea diplomației ci și a industriei

Oficiali din Kazahstan au declarat că țara bogată în resurse va putea în curând să ofere toate cele 30 de materii prime critice de care are nevoie blocul, conform unei liste adoptate în 2020. Colaborarea nu ar fi însă uni-direcțională. UE ar aduce cadru ESG (mediu, social și guvernanță) în Kazahstan, în special în sectorul minier, creând lanțuri de valoare și costuri cu valoare adăugată, evitând o abordare economică de a considera Kazahstanul doar ca furnizor de materii prime critice. Cofinanțarea cercetării între Kazahstan și UE, pe probleme precum digitalizarea geologică, a fost de asemenea inclusă.

Europenii au luat act de faptul că statele din Asia Centrală nu au votat în favoarea rezoluțiilor ONU legate de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, preferând să se abțină sau să nu voteze deloc, un alt semn că încearcă să se îndepărteze de influența Moscovei.

Contrapondere la influența crescândă a Chinei

Îngrijorările legate de sancțiunile occidentale și de impactul lor potențial asupra economiilor din Asia Centrală i-au făcut să caute opțiuni alternative pentru politica lor externă și comerțul. China, de asemenea, și-a extins recent amprenta în Asia Centrală cu un val de noi acorduri.

La Samarkand, miniștrii de externe din UE și din Asia Centrală au și o conferință de conectivitate vineri (18 noiembrie) în cadrul Global Gateway al UE. Inițiativa, care are o valoare de 300 de miliarde de euro, a fost creată drept alternativă prin care Bruxelles-ul vrea să contracareze inițiativa Chinei, Belt and Road (BRI) pentru a promova investițiile în infrastructură în Asia, Africa și America Latină.

Foto: Alexandra Brzozowski pentru Euractiv

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.