Oficiali NATO: nu sunt indicii că racheta căzută în Polonia ar fi fost un atac deliberat

Nu există niciun indiciu că proiectilul care a aterizat într-un sat polonez a fost un atac deliberat, a declarat miercuri șeful NATO, în timp ce ambasadorii acreditați organizației s-au întâlnit într-o sesiune de urgență pentru a discuta natura incidentului. Alarmismul inițial a fost atenuat.


Racheta a lovit Przewodow în imediata apropiere a graniței cu Ucraina, marți, ucigând două persoane. Analiza și reacția rapidă a atenuat temerile globale că incidentul rachetei ar fi putut fi o parte a unui atac rusesc, care ar fi putut declanșa o escaladare semnificativă și o răspândire a conflictului pe teritoriul NATO.

Analiza noastră preliminară sugerează că incidentul a fost probabil cauzat de o rachetă de apărare ucraineană trasă pentru a-și apăra teritoriul împotriva atacurilor rusești cu rachete de croazieră”, a declarat șeful NATO, Jens Stoltenberg. Acesta a adăugat și că „Rusia trebuie să oprească războiul și să pună capăt suferinței.”

Având în vedere recuperarea teritorială a armatei ucrainiene, deschiderea de către Rusia a unui alt front, nu doar cu Polonia ci cu întreaga alianță militară NATO nu ar avea niciun sens. Președintele polonez Andrzej Duda a ieșit public și acesta spunând că este „foarte probabil” ca racheta care a ucis două persoane la granița cu Ucraina să fie folosită de apărarea ucraineană.

Ucraina acuză Rusia și dorește o anchetă mai amănunțită

Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a declarat că țara sa dorește un studiu comun al incidentului, împreună cu partenerii internațională și să vadă informațiile care au stat la baza concluziilor NATO. Kievul este „complet deschis unui studiu cuprinzător al situației”, a scris el pe pagina oficială de Facebook a consiliului.

Conform Euronews, Danilov a mai spus că Ucraina are dovezi ale unei „urme rusești” în incident, întărind declarațiile președintelui ucrainean Volodimir Zelenskii care învinovățit „teroarea rachetelor” efectuată de Rusia. Danilov nu a oferit detalii despre dovezile pe care le invocă.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a remarcat reacția echilibrată a „părții americane”, denunțând totodată „isteria” „oficialilor mai multor țări care au făcut declarații fără a avea o idee clară despre cauzele incidentului din Polonia.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.