Întâlnire în Rusia: Armenia și Azerbaidjan au convenit să nu folosească forța în disputa teritorială

Conducerea Rusiei nu dorește să îi lase Uniunii Europene un dram de succes în rezolvarea conflictelor din fostele state URSS, mai ales acolo unde există trupe rusești staționate. Așa că în această săptămână, Vladimir Putin a mijlocit o întâlnire între liderii Armeniei și Azerbaidjanului, în urma căreia aceștia au convenit să nu folosească forța în ce privește disputa teritorială dintre cele două state.


După ce ambele părți au decis în octombrie asupra unei misiuni UE de monitorizare a frontierei, liderii Armeniei și Azerbaidjanului au convenit în această săptămână să respecte acordurile anterioare care urmăreau să pună capăt luptelor dintre cele două state și să nu folosească forța în viitor în dispute, transmite agenția de presă RIA.

Întâlnirea dintre președintele azer Ilham Aliyev și premierul armean Nikol Pashinyan a avut loc în portul Soci din Rusia, eveniment la care a participat și Vladimir Putin. Rusia, care are un pact de apărare cu Armenia și o bază militară în acea țară, a dislocat mii de trupe de menținere a păcii în regiune după încetarea focului în 2020. Trupele ruse de menținere a păcii au fost desfășurate în enclava Nagorno-Karabah, devastată de război, ca parte a unui acord de încetare a focului negociat de Rusia. Reacțiile de atunci ale Erevanului sugerau că acordul presupune de fapt o înfrângere pentru Armenia și câștiguri teritoriale pentru Azerbaidjan.

A fost convenit ca părțile să se abțină de la folosirea forței sau de a amenința forța, să discuteși să rezolve toate chestiunile problematice exclusiv pe baza recunoașterii reciproce a suveranității, integrității teritoriale și a inviolabilității granițelor, se mai precizează în comunicat.

Cele mai grave lupte dintre cele două țări de la războiul din 2020 au izbucnit în această toamnă, ucigând peste 200 de oameni. Ciocnirile au avut loc în ciuda acordurilor în 2020 și 2021 pentru a găsi o soluție pașnică. Violenețe sunt legate de ostilități vechi de decenii asupra controlului regiunii Nagorno-Karabah, recunoscută la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului, dar până în 2020 controlată în mare parte de populația majoritară etnică armeană.

Foto: Kremlin/EPA/EFE

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.