Social-democrații câștigă alegerile naționale anticipate din Danemarca

Social-democrații au câștigat alegerile anticipate organizate ca urmare a scandalului exterminării a milioane de exemplare de nurcă, de către guvern, din frica de a se confrunta cu un alt val de coronavirus. Câștigătorii doresc să coopteze la guvernare mai multe partide.


Cetățenii danezi au ales ca Partidului Social Democrat să conducă mandatul de formare a unui nou guvern. Aceste alegeri au fost văzute ca un vot de încredere în gestionarea pandemiei de către prim-ministra Mette Frederiksen dar și noua criză energetică. Pentru prima dată, un premier al Danemarcei este reales în funcție.

Întrucât cele două locuri ale Groenlandei sunt câștigate de partide de stânga, blocul de centru/stânga (Ø-STÂNGA, A-S&D, F-G/EFA, Å→G/EFA, B-RE) primește 90 de locuri, cele necesare de a forma o majoritate parlamentară. Blocul de centru/dreapta (V-RE, C-EPP, I→RE, O-ID, D→NI, Æ-*) a obținut 73. Liderul Opoziției, Jakob Ellemann-Jensen, din Partidul Liberal, a recunoscut miercuri dimineața înfrângerea, partidul său pierzând 19 din cele 43 de locuri pe care le deținea în parlament.

„Mulțumim tuturor danezilor care au avut încredere în noi cu votul dumneavoastră, este un vot de încredere uriaș. Știu că unii dintre voi au avut îndoieli pe parcurs”, a spus Frederiksen miercuri dimineața.

Alegerile au avut loc la doar o lună după ce sabotarea a două conducte care transportă gaz din Rusia către Germania prin apele daneze a alimentat un sentiment de nesiguranță fără precedent în rândul danezilor.

Frederiksen ar putea începe negocierile cu fostul prim-ministru Lars Løkke Rasmussen și noul său partid centrist nealiniat, Moderații, care au militat și pentru o coaliție de partide principale. Formarea unei coaliții largi s-ar putea dovedi totuși dificilă, deoarece majoritatea aliaților ei de stânga spun că ar prefera un guvern pur de stânga.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.