Trenul Regal, de la Cluj-Napoca la Alba Iulia, pentru marcarea Centenarului Încoronării

Majestatea Sa Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Consort, împreună cu Alteța Sa Regală Principesa Sofia, au făcut o călătorie cu Trenul Regal, de la Cluj Napoca la Teiuș, în ajunul aniversării Centenarului Încoronării de la Alba Iulia a Regelui Ferdinand și Reginei Maria, în ziua de 15 octombrie 1922.


În cursul dimineții de 14 octombrie, pe peronul gării din Cluj-Napoca au fost intonate Imnul Național și Imnul Regal, iar apoi Marșul Carol I și marșul Luarea Plevnei. Autoritățile județene au salutat prezența Majestății Sale, iar Familia Regală a fost întâmpinată cu bucurie de oamenii prezenți la gară, printre care voluntari ai Crucii Roșii, profesori și elevi, precum și locuitori de toate vârstele, transmite Agerpres.

A avut loc și o ceremonie militară, fiind prezentă Muzica Militară a Diviziei IV Infanterie Gemina și militari de la Inspectoratul de Jandarmi Cluj. La Cluj-Napoca, s-au urcat în Trenul Regal personalități din viața economică a orașului, alături de elevi olimpici din liceele municipiului.

Prima oprire a Trenului Regal a avut loc la Gara Câmpia Turzii. Familia Regală a fost întâmpinată de autoritățile locale. Au fost prezenți voluntari ai Crucii Roșii, profesori și elevi, precum și locuitori de toate vârstele. La Câmpia Turzii, au urcat în Trenul Regal un grup de elevi olimpici din orașul-gazdă.

Câmpia Turzii

A doua oprire a Trenului Regal a fost la Gara Aiud, unde autoritățile locale și un mare număr de locuitori ai municipiului au întâmpinat Familia Regală. Au fost prezenți voluntari ai Crucii Roșii Române și militari de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. La Aiud, au urcat în Trenul Regal un grup de elevi olimpici din școlile și liceele orașul-gazdă.

Aiud

La Teiuș, Majestatea Sa, Principele Radu și Principesa Sofia au fost întâmpinați de autoritățile locale, de reprezentanți ai Crucii Roșii și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență și de locuitori ai orașului de toate vârstele. La Teiuș, au urcat în Trenul Regal un grup de elevi cu merite speciale din școlile orașului.

Teiuș

Sâmbătă, Trenul Regal și-a reluat călătoria și a ajuns în Gara de la Alba Iulia, la ora 10:30. Au urmat festivitățile dedicate Centenarului Încoronării la care participă Custodele Coroanei și Principele Consort, alături de Principesa Sofia și personalități din Casa Majestății Sale.

Margareta a României, Custodele Coroanei
Regele Ferdinand I și Regina Maria, Cluj, 1919

Foto: Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.