Acord între Liban și Israel privind granița maritimă disputată de mulți ani

Libanul și Israelul au ajuns la un acord istoric care delimitează o graniță maritimă disputată între ele după ani de negocieri mediate de SUA. Acordul este menit să rezolve o dispută teritorială din estul Mării Mediterane, într-o zonă în care Libanul își propune să exploreze pentru a obține gaze naturale. Israelul produce deja gaze naturale în zona din apropiere. Anunțul vine să calmeze spiritele într-o zonă în care Turcia și Libia sunt acuzate de către Grecia și Egipt că nu respectă drepturile teritoriale ale celor două state din urmă.


Deși este limitat în domeniul de aplicare, un acord finalizat ar marca un compromis semnificativ între statele vecinie cu o istorie de război și ostilitate, deschizând calea explorării energetice offshore și atenuând o sursă de tensiuni recente. Se stabilește astfel un mecanism pentru ca ambele țări să obțină redevențe din explorarea de către TotalEnergies a unui zăcământ de gaze offshore care se află pe graniță.

Acordul nu se referă la granița terestră comună celor două țări, unde Israelul și grupul armat libanez Hezbollah, susținut de Iran, s-au ciocnit în mod repetat în ultimele decenii. Hezbollah a spus că se va supune poziției oficiale a guvernului libanez cu privire la acordul maritim, dar a amenințat și Israelul dacă acordul nu asigură drepturile Libanului. Un înalt oficial guvernamental libanez și un oficial apropiat de Hezbollah au declarat că grupul a fost de acord cu termenii acordului și a considerat că negocierile sunt „încheiate”.

Aceasta este o realizare istorică care va consolida securitatea Israelului, va injecta miliarde în economia Israelului și va asigura stabilitatea graniței noastre de nord.

Yair Lapid, prim-ministrul israelului

În Liban, președintele Michel Aoun a declarat că termenii propunerii finale ale SUA sunt satisfăcătoare și speră că acordul va fi anunțat oficial cât mai curând posibil. Negociatorul libanez Elias Bou Saab a declarat pentru Reuters că cel mai recent proiect „ia în considerare toate cerințele Libanului” și consideră că cealaltă parte ar trebui să considere același lucru.

Președintele american Joe Biden i-a sunat pe Aoun și pe Lapid, marți, pentru a-i felicita. Ambasadorul UE în Israel, Dimitar Tzantchev, a salutat de asemenea acordul în timpul zilei de miercuri. Marți, șeful Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a declarat că mișcarea sa va recunoaște acordul doar după ce acesta va fi semnat oficial. Până atunci, Nasrallah a declarat că vor rămâne vigilenți.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.