Extrema-dreaptă va conduce noul guvern al Italiei

Cifrele oficiale ale alegerilor naționale din Italia declară victorioasă așa-zisa Coaliție de Centru-Dreapta. După un scrutin cu o prezență foarte scăzută, sub 70%, guvernul ar urma să fie condus de Giorgia Meloni, președinta partidului Fratelli di Italia și o declarată admiratoare a dictatorului fascist Benito Mussolini.


În timp ce Washington Post și alte voci occidentale descriu rezultatul ca fiind îngrijorător, iar guvernul care va fi învestit va fi de cea mai extremă dreaptă de la căderea lui Mussolini până în prezent, politicienii conservatori și xenofobi din Uniunea Europeană aplaudă rezultatul. Premierul Ungariei, Viktor Orban, care a fost reales pentru un al patrulea mandat consecutiv în aprilie, și care se confruntă acum cu creşterea inflaţiei, a declarat în faţa Parlamentului de la Budapesta că nu este o surpriză victoria de duminică din Italia, punând totul pe seama „Bruxelles”-ului care nu ar asculta cerințele populației, fără însă a numi acestea.

Și politicienii din conducerea partidului de guvernare naţional-conservator din Polonia (PiS) au evaluat pozitiv rezultatele alegerilor, prim-ministrul, Mateusz Morawiecki, felicitând-o pe Meloni pentru „marea victorie”. Prin noul guvern, grupul politic european al Conservatorilor (din care PiS face parte) din Consiliul European ajunge pe locul 3 după mărimea populației pe care o reprezintă. Acest lucru ar putea exacerba și mai mult crizele umanitare și ostilitatea crescută cu care se confruntă migranții în Italia, deoarece situația acestora continuă să se deterioreze.

Ce spun reprezentanții victorioasei Coaliții de Centru-Dreapta?

În scurtul său discurs, pe lângă faptul că le mulțumește aliaților, el a subliniat cum a venit o indicație clară din partea italienilor: „Un guvern de centru-dreapta condus de Frații Italiei”. După ce a afișat o pancartă cu cuvintele «Grazie Italia», Meloni, pe notițele «A mano a mano», a salutat sala plină de mass-media italiene și internaționale, făcându-și o programare mâine, luni, 26 septembrie, pentru a comenta rezultatele. Lacrimi și îmbrățișări printre militanții din sală.

Dincolo de discursuri populiste, parlamentarii „Frăției” anunță modificări legislative. „Constituția Italiei este o Constituție importantă, dar trebuie să ne amintim că s-a născut dintr-un moment de mare criticitate: ieșeam dintr-o dictatură, dintr-un război sângeros, și aveam riscuri în context internațional, vă veți aminti diviziunea. a lumii în două blocuri și, prin urmare, acea Constituție a fost deosebit de prudentă cu privire la unele aspecte […] sacrificând o eficiență mai mare în favoarea prudenței”, declară liderul grupului FDI din Cameră, Francesco Lollobrigida.

După Constituție, noua guvernare se va ocupa de… elevi. Matteo Salvini, al cărui partid a scăzut puternic în opțiunile electoratului de la ultimele alegeri, a declarat bucuro într-o conferință de presă că „în sfârșit, după ani de zile, un guvern de centru-dreapta” va conduce Italia. După aceea, a început să se ocupe de problemele importante ale țării: a comentat o știre legată de acțiunea unor elevi ai Liceului Manzoni din Milan, care au ocupat un liceu drept reacție împotriva victoriei extremei drepte. „Băieți, DEMOCRAȚIA înseamnă că oamenii participă, aleg și votează. Gresesc? Aș fi bucuros să vorbesc cu voi, dacă doriți, sunt acolo”, a scris politicianul pe Twitter.

Nici fostul premier Silvio Berlusconi nu a înregistrat o victorie în termeni comparativi. Din contră, la acest scrutin, partidul său a înregistrat cel mai scăzut scor electoral pe care l-a avut vreodată. Cu toate acestea, europarlamentarul le-a mulțumit „din suflet tuturor italienilor care mi-au ascultat apelul de a merge la vot, de a alege centrul-dreapta, de a vota Forza Italia.

Explicația înfrângerii și reacția Opoziției

Dincolo de a fi acea mare victorie menționată de reprezentanții guvernului polonez și altor fani ai extremi drepte din Europa și mapamond, Coaliția condusă de Meloni a înregistrat numai aproximativ 44%, pe când Opoziția fragmentată a întrunit circa 50% din voturi, independenții umplând diferența.

Însă pentru că sistemul de vot nu este foarte corect, asemănător celui din România de la alegerile din 2008 și 2012, numărul de parlamentari ai Coaliției de Centru-Dreapta va atinge cel necesar unei majorități. Sistemul de vot întortocheat face astfel încât Partidul Democrat, chiar dacă a obținut peste dublu de voturi față de Liga, va avea mai puțini parlamentari decât partidul lui Salvini!

Grafică: Corriere.it
Grafică: Corriere.it

Singura modalitate de a lupta împotriva acestei Coaliții „era un câmp larg, ceea ce nu era posibil, fără vina noastră”, a declarat după publicarea rezultatelor secretarul Partidului Democrat, Enrico Letta. Cu alte cuvinte, acesta subliniază că foștii guvernanți au încercat să construiască o coaliție largă, însă fostul premier și coleg de partid social-democrat, Matteo Renzi, precum și fostul premier Giuseppe Conte, acum lider al Mișcării 5 Stele, au mers pe cont propriu.

Rezultatul, în special pentru Mișcarea fondată de Beppe Grillo și preluată de Conte, a fost dramatic, scăzând la jumătate din scorul său istoric de peste 30% în 2018! Comparativ cu Letta, fostul premier Conte a oferit un răspuns combativ, declarând că „majoritatea condusă de Melon nu este o majoritate în țară; vreau să spun tuturor acestor cetățeni să țină moralul sus și atenția în alertă: zi de zi, în sălile parlamentare și în birourile instituționale, vom lucra pentru a împiedica această nouă majoritate parlamentară să răstoarne Constituția, călcând în picioare drepturile cetățenești și să o facă să distrugă. ravagii pentru cei săraci, cel mai mic