Patagonia și recent anunțatul model de afaceri orientat către combaterea schimbării climatice

Compania de echipament pentru alpinism și drumeții, Patagonia, este în prim-planul atenției publice deoarece fondatorul, Yvon Chouinard, a anunțat săptămâna trecută că a renunțat la a deține firma evaluată la 3 miliarde de dolari americani. Modelul de afacere presupune că de acum toate profiturile vor fi folosite pentru combaterea schimbărilor climatice. Familia Chouinard va continua însă să ia deciziile privind viitorul companiei.


Pentru Patagonia, orientarea către protecția planetei nu este o noutate. La începutul anilor 1970, fondatorii au început să producă echipament și îmbrăcăminte mai prietenoase cu mediul. Impactul asupra planetei a fost redus la un minim, iar 1% din vânzările anuale au fost donate către organizațiile nonprofit de mediu. Săptămâna trecută a reprezentat un pas suplimentar în această direcție. Iar pentru că nu existau opțiuni bune disponibile, a fost creată una nouă!

O opțiune disponibilă ar fi fost vinderea companiei și donarea banilor către scopul de a combate schimbarea climatică, însă astfel nu mai exista siguranța că Patagonia va păstra valorile sau va menține oamenii care lucrează în întreaga lume tocmai pentru ceea ce compania promovează, scrie Yvon Chouinard într-o scrisoare publicată online. O altă cale ar fi fost listarea la bursă, însă asta ar fi însemnat dezastrul. În opinia fondatorului chiar și companiile publice cu intenții bune sunt supuse unei presiuni prea mari pentru a crea câștiguri pe termen scurt în detrimentul sustenabilității și responsabilității pe termen lung.

În ciuda imensității sale, resursele Pământului nu sunt infinite și este clar că i-am depășit limitele. Dar planeta este și rezistentă. Ne putem salva planeta dacă ne angajăm să facem asta.

Yvon Chouinard, fondator Patagonia

În locul celor două opțiuni de mai sus, compania a ales creearea unei noi căi, în care vor folosi valoarea pe care o creează Patagonia pentru a proteja sursa acestei valori. Efectiv un model circular. Prin care fondatorul consideră că afacerea va putea să fie profitabilă (Patagonia rămâne o organizație pentru profit!) și peste 50 de ani.

Ce presupune noul model?

Noii proprietari ai Patagoniei sunt Holdfast Collective și Patagonia Purpose Trust. Holdfast Collective, o organizație nonprofit dedicată luptei cu criza de mediu și apărării naturii, deține 98% din companie și toate acțiunile fără drept de vot, iar Patagonia Purpose Trust deține 2% din companie și toate acțiunile cu drept de vot. Acțiunile fără drept de vot au valoare economică, dar nu conține autoritate de decizie. Iar acțiunile cu drept de vot au atât valoare economică, cât și autoritate de decizie.

Patagonia continuă să fie o afacere cu scopul de a face profit, cu Ryan Gellert în calitate de CEO, care împreună cu toată conducerea au în continuare obligația de a păstra „sănătatea” financiară a companiei, și luând în considerare impactul pe care afacerea îl are asupra angajaților, clienții, comunitățile, precum și asupra sănătății lumii naturale.

Fondatorul Patagonia dorește să demonstreze că scopul unei companii și profiturile sunt indisolubil legate una de cealaltă. Noul model de conducere nu reprezintă o scuză pentru a ignora tensiunea reală cu care Patagonia se va confrunta în continuare între creșterea companiei și impactul asupra mediului al operațiunilor firmei. „Dar noua structură de proprietate oferă o modalitate de a pune valoarea pe care o aduce o creștere responsabilă în lupta împotriva crizei climatice”, subliniază Yvon Chouinard (foto sus).

Familia Chouinard va ghida Patagonia Purpose Trust, alegând și supravegheând conducerea acestui trust. Membrii familiei vor continua să facă parte din consiliul de administrație al Patagoniei, împreună cu Kris Tompkins, Dan Emmett, Dr. Ayana Elizabeth Johnson, Charles Conn (președintele consiliului) și Ryan Gellert. Familia va ghida și activitatea filantropică desfășurată de Holdfast Collective.

Foto principală: Mikey Schaefer

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.