Premieră TVR INFO: „Munchen 1972 – Atentatul care a schimbat lumea sportului”

Sportivi români participanţi la Jocurile Olimpice de la Munchen ’72 vorbesc în premieră despre ziua în care teroriştii palestinieni au atacat Satul Olimpic. Reportajul se poate vedea duminică, 4 septembrie, de la ora 22:00, în cadrul unei ediţii speciale „INFO Sport”, la TVR INFO.


În zorii zilei de 5 septembrie, când sportivii participanţi la Jocurile Olimpice dormeau în Satul Olimpic din Munchen, opt membri ai grupării teroriste palestiniene Septembrie Negru, îmbrăcaţi în treninguri negre şi purtând sacoşe pline cu armament, s-au căţărat peste gardul înalt de 2 metri şi au intrat, cu ajutorul unor chei furate, în clădirea din Connolystrasse nr. 31, unde erau cazaţi sportivii israelieni. Începea cel mai sângeros atentat din istoria sportului, în urma căruia şi-au pierdut viaţa 11 membri ai delegaţiei israeliene şi un poliţist vest-german. Şi 5 dintre cei 8 terorişti au fost ucişi de poliţişti vest-germani, iar 3 au fost capturaţi de autorităţi şi eliberaţi ulterior.

Masacrul de la Munchen a lăsat urme adânci în sufletele tuturor iubitorilor sportului. La 50 de ani de la atacul terorist, TVR INFO difuzează în premieră, în cadrul unei ediţii speciale „INFO Sport”, reportajul „Munchen 1972 – Atentatul care a schimbat lumea sportului”, duminică, 4 septembrie, de la ora 22.00 (şi în reluare luni, 5 septembrie, tot la TVR INFO).

Pe durata a 40 de minute, sportivii români participanţi la Jocurile Olimpice de la Munchen ’72 rememorează ziua în care comandoul palestinian al organizaţiei teroriste Septembrie Negru a pătruns în Satul Olimpic. Este pentru prima oară de la comiterea atentatului când românii povestesc public tragedia care s-a consumat în Bavaria.

Cazaţi în imediata vecinătate a israelienilor, românii au fost cei mai fideli martori oculari ai acestui moment care a şocat lumea întreagă. La 50 de ani de la singurul atentat din istoria Jocurilor Olimpice, luptătorul Gheorghe Berceanu, handbaliştii Radu Voina, Ştefan Birtalan şi Cristian Gaţu, precum şi atleţii Valeria Bufanu şi Carol Corbu rememorează ziua de 5 septembrie 1972. Din păcate, Gheorghe Berceanu, campion olimpic la lupte greco-romane în 1972, la Munchen, nu a mai apucat să vadă acest reportaj, la realizarea căruia a avut bunăvoinţa să ia parte. Gheorghe Berceanu a decedat pe 30 august, cu doar câteva zile înainte de difuzarea reportajului”, spune, cu regret, Octavian Pescaru, realizatorul materialului ce poate fi văzut duminică la TVR INFO.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.