Imagini senzaționale capturate de telescopul spațial James Webb

Zorii unei noi ere în astronomie au început când lumea aruncă o privire asupra capacităților complete ale telescopului spațial James Webb al NASA, un parteneriat cu ESA (Agenția Spațială Europeană) și CSA (Agenția Spațială Canadiană), se precizează într-un comunicat ale agențiilor menționate anterior, cu ocazia publicării imaginilor de înaltă calitate capturate de telescop.


Primele imagini color și date spectroscopice ale telescopului au fost difuzate în timpul unei transmisii televizate la 10:30 a.m. EDT (14:30 UTC) marți, 12 iulie 2022, de la Centrul de zbor spațial Goddard al NASA din Greenbelt, Maryland. Aceste ținte enumerate mai jos reprezintă primul val de imagini și spectre științifice colorate pe care observatorul le-a adunat și începutul oficial al operațiunilor științifice generale ale lui Webb. Ei au fost selectați de un comitet internațional format din reprezentanți de la NASA, ESA, CSA și Institutul de Știință al Telescopului Spațial.

2022, Webb
2008, Hubble

Acest peisaj de „munti” și „văi” stricate de stele strălucitoare este de fapt marginea unei regiuni tinere, de formare a stelelor din apropiere, numită NGC 3324, în Nebuloasa Carina (foto sus). Capturată în lumină infraroșie de noul telescop spațial James Webb al NASA, această imagine dezvăluie pentru prima dată zone invizibile anterior ale nașterii stelelor.

Numită Stâncile Cosmice, imaginea aparent tridimensională a lui Webb arată ca niște munți stâncoși într-o seară luminată de lună. În realitate, este marginea cavității uriașe, gazoase din NGC 3324, iar cele mai înalte „vârfuri” din această imagine au o înălțime de aproximativ 7 ani lumină. Zona cavernoasă a fost sculptată din nebuloasă de radiațiile ultraviolete intense și vânturile stelare de la stele extrem de masive, fierbinți, tinere, situate în centrul bulei, deasupra zonei prezentate în această imagine.

Foto: NASA, ESA, CSA, STScI

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.