Japonezii s-au recules în fața locuinței fostului premier asasinat

O coloană oficială care transporta trupul neînsufleţit al fostului premier Shinzo Abe a ajuns sâmbătă la locuinţa sa din capitala Japoniei, la o zi după ce a fost asasinat într-un act rarisim de violenţă politică care a şocat ţara, relatează Reuters. Japonezii s-au recules atât în faţa locuinţei fostului premier, cât şi la locul atacului de vineri.


La 8 iulie 2022, Shinzo Abe, fost prim-ministru al Japoniei și membru al legislativului, a fost asasinat în timp ce vorbea la un eveniment politic în fața stației Yamato-Saidaiji din orașul Nara, Prefectura Nara, Japonia. fost împușcat din spate de la mică distanță de o armă de foc improvizată.

Suspectul, Tetsuya Yamagami, a fost reținut de către gărzile de corp ale politicinaului și nu a opus rezistență. Atacatorul le-a spus anchetatorilor că a fost motivat de faptul că mama sa s-a implicat în Biserica Unificării, ce a dus-o la faliment, acuzândul pe Abe de răspândirea influenței grupului în Japonia.

Liderii din mai multe țări și-au exprimat șocul și tristețea la aflarea veștii. Asasinarea lui Abe a venit la aproape un secol după un incident similar în 1936. Acesta este primul fost lider al unei țări G7, de la italianul Aldo Moro în 1978, care și-a pierdut viața în mod violent.

Criticii politicii guvernamentale a fostului premier Abe subliniază că laudele la adresa realizărilor sale nu sunt fondate, deoarece acesta a lăsat în urmă o moștenire de apologie pentru imperialismul și sclavia sexuală a Japoniei. Alegerile pentru camera superioară a legislativului din Japonia vor avea loc duminică, după cum erau programate.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.