„Carmen Sylva și poeții austrieci”, o nouă carte regală în librării

Editura Ecou Transilvan a lansat, de curând, în librării un nou titlu din colecția cărților regale, Carmen Sylva și Poeții Austrieci, semnat de doamna Cristina Reiter-Popescu. Volumul este un omagiu adus Reginei Elisabeta a României și cuprinde o serie de manuscrise aflate atât în arhive, cât și documente festive ale unor poeți austrieci.


Inițiativa acestei cărți a aparținut unui grup de intelectuali vienezi și deputatului Alfred von Lindheim. Povestea pleacă de la o splendidă casetă Jugendstil, concepută de unul dintre artiștii de seamă ai Vienei începutului de secol al XX-lea, Roloman Moser, și dăruită Reginei Elisabeta a României în anul 1906.

Caseta este însă doar un vehicul, comoara adevărată fiind în interiorul ei, reprezentată de cele 194 de file manuscrise conținând omagiul pe care cei aproape 200 de poeți din Imperiul Austro-Ungar l-au adus reginei-poete a României, care a scris numeroase opere sub pseudonimul Carmen Sylva.

Deschizând această carte, deschideți un mic cufăr cu minuni aproape necunoscute.

Filip-Lucian Iorga

Conținutul filelor care se regăsesc în patrimoniul Bibliotecii Naționale a României au mare valoare pentru istoria literară dar și pentru istoria relațiilor politice și culturale dintre România și Austro-Ungaria. Acestea au fost așezate în formă de carte de către cercetătoarea Cristina Reiter-Popescu, care predă la Colegiul German „Goethe” din București.

Cristina-Adriana Popescu trăiește în București și provine dintr-o familie româno-germană cu tradiție în învățământ. A fost remarcată din anii studenției de Eugen Simion, Nicolae Manolescu și Florin Manolesu, publicând o serie de articole critice, atât în România cât și în Germania.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.