Târgul Anarhist de Carte din Balcani (24-26 iunie)

După doi ani de întrerupere din cauza pandemiei, cea de-a 14-a ediție a Târgului de carte Anarhist din Balcani (Balkan Anarchist Bookfair) va avea loc anul acesta la Cluj/Kolozsvár, în România, între 24 și 26iunie. Din 2003 și până acum TAB / BAB a avut loc prin implicarea tuturor celor care participă, într-un mod auto-organizat.


Evenimentul reuneşte în fiecare an grupuri și persoane active în scena anarhistă/autonomă/anti-autoritară din Balcani, dar și tovarășe și tovarăși din alte regiuni, anunță organizatorii. Scopul târgului nu este doar acela de a crea un spațiu pentru răspândirea materialelor publicate de editurile auto–organizate sau alte colective, ci și de a conecta inițiative și de a încuraja dezbaterile despre problemele comune în contextele locale.

Venind din toată regiunea, mai multe limbi (sârbo-croată, maghiară, română, slovenă, macedoneană, bulgară, albaneză, greacă și altele) vor fi vorbite în cadrul evenimentului. Având în vedere originile eterogene, adunarea dorește să confirme faptul că unicul limbaj pe care îl împărtășim cu toții este cel al luptei și al solidarității. Târgul își propune să aducă și să pună în evidență niște tipare comune care se află în prim-planul strategiilor politice ale clasei conducătoare de peste tot din regiunea Balcanilor.

Folosirea (din nou) a naționalismului ca o unealtă, pentru a sădi dezbinarea, pentru a facilita atacul asupra celor oprimați și, în același timp, creează un fals adversar sub forma naționalismului populist care pretinde că se opune impactului cu adevărat distrugător al ofensivei capitaliste, când, de fapt, acesta doar furnizează capitalului global oportunități sângeroase pentru restructurarea sa, este doar una dintre teme.

Ca de obicei, naționalismul e combinat cu militarismul, cu reînnoirea obscurantismului religios și cu patriarhatul. Toate acestea sunt clar prezente în noul val de tensiuni dintre diversele forțe statale și în ascensiunea naționalismului popular (de exemplu: în Kosovo și Serbia, în Macedonia și Grecia, în Bosnia și Herțegovina, în Croația etc).

Grafica: Alex Horghidan

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.