Oamenii nu pot suporta temperaturi și umiditate atât de ridicate cum se credea anterior (STUDIU)

Pe măsură ce schimbările climatice cresc temperatura globală, există un interes tot mai mare pentru condițiile maxime de mediu, cum ar fi căldura și umiditatea, la care oamenii se pot adapta. O nouă cercetare de la Universitatea Penn State a constatat că, în climatele umede, această limită a temperaturii poate fi mai mică decât se credea anterior.


S-a crezut pe scară largă că o temperatură de 35°C (egală cu 95°F la 100% umiditate sau 115°F la 50% umiditate) era maximul pe care un om îl putea îndura înainte de a nu-și mai putea regla în mod adecvat temperatura corpului, ce ar putea cauza un accident de căldură sau moartea în cazul unei expunere prelungite. Studiul a fost publicat recent în Journal of Applied Physiology.

Temperatura bulbului umed reprezintă o temperatură umedă la care aerul este saturat și reține cât de multă umezeală poate sub forma de vapori de apă; transpirația unei persoane nu se va evapora la acea temperatură a pielii. În noul studiu, cercetătorii din SUA au descoperit că temperatura maximă reală a bulbului umed este mai mică – aproximativ 31 ° C sau 87 ° F la 100% umiditate – chiar și pentru subiecții tineri și sănătoși. Temperatura pentru populațiile mai în vârstă, care sunt mai vulnerabile la căldură, este probabil și mai scăzută.

Dacă știm care sunt acele limite superioare de temperatură și umiditate, putem pregăti mai bine oamenii – în special pe cei care sunt mai vulnerabili – înaintea unui val de căldură.

W. Larry Kenney, profesor de fiziologie și kinesiologie

W. Larry Kenney, profesor de fiziologie și kinesiologie, a declarat că rezultatele ar putea ajuta oamenii să planifice mai bine evenimentele de căldură extremă, care au loc mai frecvent pe măsură ce clima se schimbă de intervenția umană, iar lumea se încălzește. Aceasta ar putea însemna prioritizarea celor mai bolnavi oameni care au nevoie de îngrijire, crearea de alerte pentru a merge într-o comunitate atunci când vine un val de căldură sau elaborarea unui grafic care oferă îndrumări pentru diferite intervale de temperatură și umiditate.

Kenney a adăugat că este important de reținut că utilizarea acestei temperaturi pentru a evalua riscul are sens numai în climatele umede. În climatele mai uscate, transpirația este capabilă să se evapore din piele, ceea ce ajută la răcirea temperaturii corpului. Mediile nesigure cu căldură uscată se bazează mai mult pe temperatură și capacitatea de a transpira, și mai puțin pe umiditate.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.