Conferinţă în Austria dedicată celor 15 ani de la aderarea României şi Bulgariei la UE. Niciun cuvânt despre situația lucrătoarele din îngrijirea 24/24 ore

În contextul aniversării, în acest an, a 15 ani de la aderarea României şi Bulgariei la Uniunea Europeană, ambasadele celor două ţări în Austria au organizat miercuri, 25 mai, în colaborare cu Reprezentanţa Comisiei Europene şi Societatea Austriacă pentru Politici Europene (OGfE), conferinţa cu tema „Bilanţul celor 15 ani de la aderarea României şi Bulgariei la UE. Problema lucrătorilor și lucrătoarelor din îngrijirea 24/24 ore nu s-a aflat pe agenda discuțiilor.


În deschiderea evenimentului, au luat cuvântul ambasadorul român, Emil Hurezeanu, şi şeful Reprezentanţei Comisiei Europene, Martin Selmayr. În alocuţiunea sa, ambasadorul Emil Hurezeanu a realizat o reflecţie asupra ultimilor 15 ani care au adus o schimbare profundă în societatea şi instituţiile româneşti, atât din punct de vedere economic, cât şi social, context ce a facilitat resetarea totală a paradigmelor şi a modurilor de funcţionare a întregii societăţi, transmite Ambasada României în Austria.

Ambasadorul român a amintit de testul de maturitate, trecut cu succes, prin deţinerea primului mandat de Preşedinţie rotativă a Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019, sub motto-ul „Coeziunea, o valoare europeană comună”. Acest slogan se dovedeşte a fi de maximă actualitate în contextul agresiunii ilegale şi neprovocate a Rusiei împotriva Ucrainei, se mai precizează în comunicatul de presă.

Foto: Emil Hurezeanu

Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene, Martin Selmayr, a reliefat importanţa aderării României şi Bulgariei la UE, fapt ce a adus schimbări geostrategice, culturale şi economice. Prin aderare, cele două ţări nu au intrat într-o uniune economică, ci au decis să facă parte din familia europeană, fundamentată pe un set comun de valori, caracterizată prin democraţie, pluralism, libertate, posibilitatea organizării unor dezbateri libere.

Situația precară a lucrătorilor și lucrătoarelor din îngrijirea 24 de ore din 24 nu a fost pe agenda discuțiilor.

Evenimentul a prilejuit un schimb de idei pornind de la conceptele de integrare şi europenizare atât de profund interconectate. Alături de ambasadorul Emil Hurezeanu, din partea României, au participat la dezbateri Alina Pădeanu, consilier de stat pentru afaceri europene şi externe al prim-ministrului României, şi Mihai-Răzvan Ungureanu, fost prim-ministru şi ministru de externe al României.

În marja evenimentului, ambasadorul Emil Hurezeanu, alături de şeful Reprezentanţei Comisiei Europene, Martin Selmayr, şi însărcinatul cu afaceri a.i. al Bulgariei, Albena Getova, au participat la un moment simbolic, în parcul Sigmund Freud, unde primarul Vienei, Michael Ludwig, a plantat anul acesta, cu ocazia celebrării Zilei Europei, trei arbori tineri care reprezintă cele mai noi state membre ale Uniunii Europene: România (ulm), Bulgaria (arţar) şi Croaţia (fag), mai transmit reprezentanții Ambasadei.

Foto: APA

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.