Inaugurarea primului laborator 5G Nokia la Universitatea Politehnica Timişoara

Cu ocazia Zilei Mondiale a Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, marcată anual în 17 mai, Universitatea Politehnica Timişoara, împreună cu Nokia Networks au inaugurat Laboratorul 5G din cadrul Facultătăţii de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologii Informaţionale (ETcTI) a Universităţii Politehnica Timişoara.


În cadrul parteneriatului strategic dintre Nokia şi UPT, început acum mai bine de 30 de ani, priorităţile au fost permanent sprijinirea învăţământului şi cercetării avansate în domeniul tehnic şi o mai bună integrare între mediul academic şi mediul de afaceri. Acţiunile derulate împreună au vizat şi actualizarea conţinutului informaţional şi a standardelor de predare la cerinţele europene şi globale. În plus, Nokia este unul dintre membrii fondatori ai Comitetului Director al UPT, investind de-a lungul anilor peste 1 milion de euro în dotarea laboratoarelor.

Inaugurarea de astăzi a Laboratorului 5G reprezintă o nouă etapă în cadrul acestui parteneriat şi va asigura infrastructura necesară studenţilor în dezvoltarea competenţelor în domeniul telecomunicaţiilor de ultimă generaţie. Laboratorul include o platformă 5G end-to-end cu echipamente radio, servere, terminale mobile şi 16 sisteme compacte all-in-one pentru accesarea acestora, investiţia ridicându-se la peste 200.000 euro.

Inaugurăm astăzi încă un laborator în Politehnica al unui partener important al universităţii noastre. Dincolo de investiţie, una importantă, dar până la urmă normală, dată fiind legătura Politehnicii cu mediul privat, vorbim şi de o investiţie în studenţii universităţii, prin stagiile de practică sau cursurile oferite. Vorbim de parteneriatul cu Nokia nu doar pe partea didactică, ci şi pe cea antreprenorială, extracurriculară, multidisciplinară sau culturală. Compania Nokia a înţeles foarte bine ce construim aici pentru că sunt într-un dialog continuu cu universitatea, cu facultăţile noastre, iar succesul unuia dintre cei doi parteneri este şi succesul celuilalt.

onf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara.

În toţi aceşti ani de colaborare, Nokia a fost alături de ETcTI prin cursuri, seminarii, laboratoare, concursuri, proiecte şi practică de vară adresate studenţilor, cu sprijinul specialiştilor din Nokia. În egală măsură, Nokia se mândreşte cu faptul că UPT reprezintă principala sursă de recrutare, peste 65% dintre angajaţii săi sunt absolvenţi ai Politehnicii din Timişoara, iar dintre acestia, 30% sunt absolvenţi de ETcTI. În egală măsură, UPT a fost şi rămâne unul dintre cei mai importanţi parteneri în cadrul evenimentelor realizate de Nokia.

Despre inaugurarea laboratorului, Sabin Totorean, Country Senior Officer Nokia a declarat: „Parteneriatul nostru cu Universitatea Politehnica Timişoara face parte din strategia de dezvoltare a Nokia Networks în România, iar inaugurarea de astăzi reprezintă o nouă etapă în cadrul acestei colaborări care durează de peste 30 ani deja. Tehnologia 5G va permite nenumărate noi servicii digitale pentru consumatori, întreprinderi şi guvern. Ne dorim ca, în afara scopului didactic al acestui laborator, să dezvoltăm şi testăm împreună cu studenţii şi profesorii Universităţii noi cazuri de utilizare a tehnologiei 5G în dezvoltarea soluţiilor inteligente care vor face diferenţa într-o economie digitală. Acest laborator va permite explorarea potenţialului 5G în mediul experimental, inovarea – alături de partenerii noştri – în crearea unor noi reţele ale viitorului cu o experienţă îmbunătăţită pentru utilizatori, eficientizarea proceselor precum şi un management mai bun al resurselor şi a eficienţei energetice”.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.