Proteste în SUA împotriva intenției Curții Supreme de a permite statelor să interzică avorturile

Curtea Supremă ar fi votat pentru anularea cazului Roe v. Wade, care garanta de aproape 50 de ani protecția federală în cazul avortului. Conform proiectului de aviz elaborat de judecătorul Alito și obținut de POLITICO la începutul săptămânii, acesta ar duce la permiterea fiecărui stat să decidă dacă restricționează sau interzice avortul, lucru ce a dus în stradă mulți apărători ai drepturilor omului.


Impactul imediat al avizului, redactat încă din luna februarie, ar pune capăt unei garanții de jumătate de secol privind protecția constituțională federală a dreptului la avort. Potrivit unor organizații pentru drepturile omului, dacă Curtea va înainta cu hotărârea, 26 de state (foto jos) probabil vor interzice avortul.

Restricțiile și interdicțiile privind accesul la avort o încălcare directă a Drepturilor Omului și a libertății reproductive. Niciuna dintre cele 108 restricții de avort adoptate în 2021 nu este necesară din punct de vedere medical. Singurul lor scop este să impună o viziune socială conservatoare asupra lumii și să exercite control asupra modului în care oamenii iau decizii cu privire la sarcinile lor, declară reprezentanți ai Guttmacher Institute.

Aceste interdicții nu împiedică toate avorturile

Ceea ce fac ei este pur și simplu să interzică asistența medicală sigură și necesară, în special pentru persoanele care sunt deja defavorizate economic și social. Astfel, decizia dăunează în mod disproporționat celor care se confruntă deja cu bariere sistemice în ce privește asistența medicală.

„Chiar dacă Roe este încă legea țării, avortul este deja legal în nume doar în mare parte din țară. Procedura ajunge în unele state să coste sute sau mii de dolari, pe care pacienții îi plătesc adesea din buzunar, iar pe măsură ce clinicile continuă să se închidă, obținerea avortului poate însemna și rezervarea unui zbor și a unei cazări, crescând prețul și mai mult. În același timp, avorturile ilegale și nesigure nu vor putea fi oprite, punând viețile femeilor și mai mult în pericol. Interdicțiile de avort nu sunt pro-viață, ci pro-sărăcie, pentru că a fi obligat să duci la termen o sarcină nedorită înseamnă că:

  • Familiile au șanse de 4 ori mai mari să trăiască sub pragul sărăciei
  • Părinții au șanse de trei ori mai puține să lucreze cu normă întreagă
  • Părinții au șanse de 6 ori mai mari să primească asistență publică

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.