Macron și Le Pen se clasifică în turul 2 al alegerilor prezidențiale din Franța

Potrivit estimărilor a trei institute de sondare, actualul președinte al Franței este prima preferință a votanților. Astfel Emmanuel Macron (La Republique En Marche, LREM) și Marine Le Pen (Rassemblement national, RN) s-au clasificat în turul al doilea al alegerilor.


După o campanie electorală marcată de pandemie dar mai ales de invazia Rusiei în Ucraina, rezultatul alegerilor din această duminică seamănă cu ultimul scrutin de acum 5 ani. Marine Le Pen s-a plasat a doua, obţinând între 23,5 şi 24,7%, iar Emmanuel Macron a avut între 28,6 şi 29,7% din preferințele francezilor care s-au prezentat la urne, se anunță în exit-poll-uri.

La scurt timp după anunțarea rezultatelor, aproape toți ceilalți candidaţi au îndemnat susținătorii lor să îl voteze pe actualul președinte al Franței, când se vor prezenta la turul 2 al alegerilor. Începând cu candidatul stângii radicale, Jean-Luc Mélenchon, care s-a clasat pe locul al treilea, și continuând cu candidatul ecologist, Yannick Jadot, candidata socialistă, Anne Hidalgo, candidatul comunist, Fabien Roussel, precum și candidata dreptei, Valérie Pecresse, au anunțat fie că personal îl vor vota fie au îndemnat la votul în favoarea lui Emmanuel Macron în turul al doilea, pentru a o bloca pe Marine Le Pen, candidata de extremă-dreaptă.

Singurul candidat care s-a exprimat în favoarea lui Le Pen după rezultatul de duminică a fost celălalt reprezentant al extremei-drepte, Eric Zemmour. Acesta a câştigat aproximativ 7% din voturi în primul tur, însă le-a solicitat susținătorilor să o voteze pe Le Pen, împotriva actualului şef al statului. Al doilea tur de scrutin va avea loc în 24 aprilie.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.