CNA amendează cu 50.000 de lei Gold FM pentru relatările despre invazia Ucrainei

Întrunit în şedinţa publică din data de 10 martie, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite şi autosesizării Consiliului, pentru modul în care a fost reflectat în cadrul unor emisiuni de ştiri şi dezbateri subiectul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.


Deși rapoartele analizate s-au referit la mai multe emisiuni difuzate în perioada 24.02 – 01.03.2022 de posturi centrale de televiziune (Antena 1, Antena 3, B1 TV, Digi 24, Pro TV, TVR 1) cel care a primit o amendă consistentă a fost postul de radio Gold FM.

Având în vedere nerespectarea dispoziţiilor legislaţiei audiovizualului referitoare la asigurarea informării corecte, membrii CNA au decis să sancţioneze acest post cu 50.000 de lei! Consiliul a constat că radiodifuzorul a încălcat prevederi:

  • Art. 3 (2) din Legea audiovizualului Nr. 504 din 11 iulie 2002 — Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.
  • Art. 64 – (1) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual — În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii deservicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.
  • Art. 66 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual — În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

Sancțiunea a fost aplicată din cauza următoarelor afirmații din emisiunile difuzate la Gold FM

„Pastila lui Cristoiu” din 24 şi 25.02.2022, „Ce-i în Guşă şi-n căpuşă!” din 24.02 şi 01.03.2022, „Scamatoriile Iosefinei” din 24.02.2022, „Defense România” şi „Raport despre economie” din 25.02.2022. În cadrul acestor emisiuni, au fost făcute mai multe afirmaţii, precum:

  • Dar iată că acele batalioane nenorocite se ascund după femei şi copii”;
  • Este o reaşezare militară în urma unor ameninţări reciproce în Rusia şi Ucraina, da”;
  • (…) şi acum sunt convins că există o înţelegere subterană între Rusia şi Statele Unite pe care părţile o respectă sau nu o respectă”;
  • Ruşii au ţintit strict obiectivele militare (…)”;
  • În rest ce s-a întâmplat la Kiev şi în alte localităţi acela este spectacol de sunet şi lumină”.

Foto: Katie Godowski

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.