Cotele de gen: unul dintre mecanismele cheie pentru a aborda suprareprezentarea bărbaților în poziții decizionale și de conducere

Cu toate că există o rezistență puternică împotriva cotelor de gen, este din ce în ce mai evident că acestea reprezintă unul dintre mecanismele cheie pentru abordarea decalajului de reprezentare a genurilor la toate nivelurile în politică, conducere politică și luare a deciziilor, susține Rumbidzai Kandawasvika-Nhundu pentru ultima analiză a Institutului Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală (International IDEA).


Un total de 133 de țări din toate regiunile lumii au cote constituționale, electorale sau de partide politice. Nu există în schimb un mecanism unic pentru toți. Astfel că nivelul mediu de reprezentare a femeilor în forurile legislative ale țărilor cu cote obligatoriie este de 27%, deși femeile, în toată diversitatea lor, constituie de obicei 50% din populația oricărei țări.

Majoritatea cotelor vizează creșterea reprezentării femeilor, deoarece problema care trebuie abordată este reprezentarea excesivă a bărbaților în poziții de putere și de luare a deciziilor la toate nivelurile. Acest lucru este esențial pentru a se asigura că femeile au drepturi și șanse egale de a participa, de a fi reprezentate și de a contribui la funcționarea dezvoltării și construirii democrației, se suține în punctul de vedere al International IDEA.

Atingerea „minorității critice de cel puțin 30%” în reprezentarea femeilor în poziții de putere și de luare a deciziilor la toate nivelurile rămâne încă evazivă.

Cel mai recent raport al organizației demonstrează o scădere a numărului de democrații și o creștere atât a prevalenței, cât și a puterii regimurilor autoritare. Democrațiile nu pot să prospere sau să-și atingă întregul potențial atunci când jumătate din populație este lipsită de egalitate și reprezentare. Într-adevăr, libertatea și egalitatea sunt pietrele de temelie ale democrației.

Cotele de gen sunt una dintre strategiile abordării APRT:

  • Acces: contestarea normelor rigide de gen și a relațiilor de putere inegale de gen care dezavantajează femeile în toată diversitatea lor și crearea condițiilor favorabile prin mecanisme precum cote sau alte măsuri similare pentru a garanta accesul femeilor în politică și în pozițiile de decizie.
  • Participare: prezența fizică a femeilor în toată diversitatea lor în luarea deciziilor politice și procesele de conducere și instituții la toate nivelurile.
  • Reprezentare: participarea transcende dincolo de politica prezenței pentru a avea voce și influență.
  • Transformare: instituționalizarea sistemică a integrarii transformatoare a perspectivei de gen la toate nivelurile în toate procesele, practicile și sistemele privind dezvoltarea și construirea democrației.

Foto: Magda Ehlers

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.