Adunarea ONU pentru Mediu s-a încheiat cu o rezoluție istorică: elaborarea unui Tratat Internațional privind Producția de Plastic

A cincea Adunare a Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEA) de la Nairobi (Kenya) s-a încheiat miercuri seară, cu o rezoluție istorică pentru a pune capăt poluării cu plastic. Astfel a fost aprobat ca până în 2024 să fie ratificat un Tratat Internațional privind Producția de Plastic, dar și înființarea unui Grup interguvernamental pentru produse chimice și o varietate de măsuri pentru a aborda substanțele chimice și deșeurile. Tratatul ar urma să aibă impact și să propună soluții în domenii precum sănătatea, clima, biodiversitatea și drepturile omului.


Șefii de stat, miniștrii mediului și alți reprezentanți din 175 de națiuni au susținut acest acord de referință care abordează întregul ciclu de viață al plasticului de la sursă până la mare. Producția de plastic a crescut exponențial în ultimele decenii și se ridică acum la aproximativ 400 de milioane de tone pe an – o cifră care se va dubla până în 2040.

Inger Andersen, directorul executiv al Programului ONU pentru Mediu (UNEP), a declarat că acordul este cel mai important acord internațional multilateral de mediu de la Acordul de la Paris privind schimbările climatice. Găzduită de Programul ONU pentru Mediu, Adunarea Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEA) reunește reprezentanți ai celor 193 de state membre ale ONU, întreprinderi, societatea civilă și alte părți interesate pentru a conveni asupra politicilor care să abordeze cele mai presante provocări de mediu ale lumii.

Tema generală pentru Adunarea UNEA-5: „Consolidarea acțiunilor pentru natură pentru a atinge obiectivele de dezvoltare durabilă

Prin acest fel se subliniiază rolul esențial pe care îl joacă natura în viața noastră și în dezvoltarea durabilă socială, economică și de mediu. UNEA-5 a fost o oportunitate pentru statele membre de a face schimb de bune practici pentru durabilitate. Acesta a urmărit să creeze un impuls pentru ca guvernele să se bazeze pe și să catalizeze impactul asupra eforturilor multilaterale de mediu pentru a proteja și a restabili lumea naturală de care depind economiile și societățile noastre.

De acum, există un mandat care poate servi ca o schelă semnificativă pentru un instrument obligatoriu din punct de vedere juridic privind întregul ciclu de viață al materialelor plastice, care acordă o atenție deosebită mediului marin. Cu dispoziții detaliate și specifice de-a lungul mandatului, avem ingredientele pentru a elabora un tratat cuprinzător și care abordează suficient criza plasticului, Andrés Del Castillo, avocat pentru mediu.

Foto principală: Mikhail Nilov

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.